Tο τεστ παπ μαστού HALO® είναι μία νέα συσκευή που μπορεί να ανιχνεύσει ύποπτα κύτταρα για καρκίνο ακόμη και 7 χρόνια πριν αυτά γίνουν καρκίνος του μαστού. Η εξέταση διαρκεί πέντε λεπτά, είναι σχεδόν ανώδυνη, μη επεμβατική και δε δημιουργεί παρενέργειες. Το 2007 εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων η πρώτη εξέταση με τη συσκευή HALO για την εξέταση των μαστών. Η εξέταση κρατά μερικά λεπτά, και ο πόνος σε κλίμακα ως το 10, φτάνει το 4.

Ποια διαδικασία ακολουθείται για να πραγματοποιηθεί στο τεστ παπ μαστού;

Δύο δοχεία από σιλικόνη με σχήμα που μοιάζει με χωνί, εφαρμόζονται στους μαστούς. Με τη βοήθεια της θερμότητας, της αναρρόφησης και της δόνησης διεγείρονται οι γαλακτοφόροι πόροι για να βγάλουν υγρό. Οι γαλακτοφόροι πόροι είναι το σημείο που ξεκινούν οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού. Τα κύτταρα που εμπεριέχονται στο υγρό τους μαρτυρούν πολλά. Το θετικότερο σενάριο είναι οι θηλές να μην εκκρίνουν καθόλου υγρό. Στην περίπτωση που βγάλουν, το υγρό στέλνετε για κυτταρολογική ανάλυση. Η απουσία υγρού στη διάρκεια της εξέτασης δε σημαίνει ότι σε μελλοντικό έλεγχο δε θα εκκριθεί υγρό. Μέσω της κυτταρολογικής ανάλυσης ο γιατρός θα διαπιστώσει αν τα κύτταρα παρουσιάζουν κάποια ατυπία. Αυτή η ατυπία δε σημαίνει ότι πρόκειται για καρκίνο του μαστού. Μπορεί να είναι μια απλή φλεγμονή ή ένας τραυματισμός. Αυτό που απαιτείται από το σημείο εκείνο και έπειτα είναι παρακολούθηση από εξειδικευμένο μαστολόγο.

Ένας όγκος στο στήθος για να γίνει ορατός και να ψηλαφιέται χρειάζεται 7-10 χρόνια από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να σχηματίζεται. Με δυο λόγια ο όγκος που θα ανιχνευτεί στη μαστογραφία, είχε ξεκινήσει να δημιουργείται πριν δέκα χρόνια περίπου. Με το Τεστ Παπ Μαστού μπορούμε να εντοπίσουμε τα ύποπτα για καρκίνο κύτταρα πριν εξελιχθούν σε καρκίνο.

Από τη στιγμή που τα κυτταρολογικά αποτελέσματα δείξουν κάποια ατυπία η γυναίκα πρέπει να επαναλαμβάνει την εξέταση αυτή κάθε χρόνο. Φυσικά η εξέταση αυτή δεν αντικαθιστά καμία από τις υπάρχουσες, απλά αποτελεί ένα ακόμη όπλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Πόσο συχνά είναι καλό να πραγματοποιείται το τεστ παπ μαστού;

Το τεστ παπ μαστού γίνεται κάθε χρόνο σε γυναίκες από 25 ετών και πάνω που δε θηλάζουν. Μέχρι την ηλικία των 30 ετών η μαστογραφία δε μπορεί να δείξει κάτι, γιατί οι μαστοί είναι πολύ πυκνοί. Η εξέταση αυτή μπορεί να γίνει και σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας (18+) με βεβαρυμμένο ιστορικό, σε γυναίκες με έκκριση υγρού από τη θηλή, σε όσες γυναίκες καπνίζουν ή είναι παχύσαρκες, καθώς σε γυναίκες που έχουν κάνει μαστεκτομή και θέλουν να ελέγχουν τον άλλο μαστό.

Είναι πολύ βασικό για την ακρίβεια της εξέτασης οι γαλακτοφόροι πόροι να είναι ακέραιοι. Όταν μία γυναίκα θηλάζει, μπορεί να κάνει την εξέταση έξι μήνες μετά τη διακοπή του θηλασμού.  Όταν η γυναίκα περάσει τα 55 έτη, είναι καλό να κάνει μαστογραφία, διότι η ποσότητα του εκκρίματος ελαττώνεται σημαντικά. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της εξέτασης είναι ότι είναι μη επεμβατική, σχεδόν ανώδυνη, προσιτή και μπορεί να γίνει πολύ εύκολα.

Όταν το τεστ Παπ Μαστού γίνεται τακτικά μαζί με τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, ο γιατρός μπορεί εύκολα να ανιχνεύσει όλες τις κυτταρικές αλλαγές που μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού.

Πλεονεκτήματα Τεστ Παπ Μαστού

…για το γιατρό:

  • Αυτοματοποιημένη μέθοδος
  • Γίνεται στο ιατρείο
  • Δυνατότητα τακτικής αξιολόγησης του κινδύνου
  • Εύχρηστη συσκευή

…για την ασθενή:

  • Μη επεμβατική μέθοδος
  • Διαρκεί πέντε λεπτά
  • Δεν έχει παρενέργειες
  • Καλά ανεκτή

 

Διάβασε Περισσότερα

  • Εγκυμοσύνη, η περίοδος των μεγάλων αλλαγών

    Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος, με έντονη ορμονική δραστηριότητα. Οι γυναίκες βιώνουν σημαντικές αλλαγές καθώς επηρεάζονται σωματικά αλλά και ψυχολογικά. • Η ναυτία είναι ένα απ’ τα πιο συνήθη προβλήματα που προκύπτουν στη διάρκεια της

  • Ιώσεις και εγκυμοσύνη

    Ο οργανισμός της γυναίκας στη διάρκεια της κύησης προσπαθεί με κάθε τρόπο να προφυλάξει το μωρό που αναπτύσσεται μέσα της. Ουσιαστικά βάζει το ανοσοποιητικό της σύστημα σε καταστολή, διότι αν λειτουργούσε κανονικά, θα υπήρχε κίνδυνος

  • Εμβολιασμός και εγκυμοσύνη

    Ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τις ασθένειες, γι΄αυτό και το πρόγραμμα εμβολίων ξεκινά από βρεφική κιόλας ηλικία. Τι ισχύει όμως με τον εμβολιασμό στη διάρκεια της κύησης και πόσο ασφαλής είναι;