Οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού, έχουν καλύτερο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό έντυπο .
Η βιταμίνη D είναι πολύτιμη για την υγεία των οστών, ενώ η ανεπάρκεια της σχετίζεται με διάφορες μορφές καρκίνου. Πηγές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια, τα διατροφικά συμπληρώματα, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και φυσικά η έκθεσή μας στον ήλιο.

Ομάδα ειδικών από το νοσηλευτικό ίδρυμα Kaiser Permanente και το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Roswell Park, μελέτησαν στοιχεία για 1.666 γυναίκες που είχαν δώσει δείγματα αίματος την περίοδο 2006 -2013, στο πλαίσιο της μελέτης Pathways. Όλες οι γυναίκες είχαν διάγνωση διηθητικού καρκίνου του μαστού και είχαν δώσει δείγμα αίματος εντός δύο μηνών από τη διάγνωση, ενώ είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις για την διατροφή, τον τρόπο ζωής και άλλους παράγοντες κινδύνου. Οι συμμετέχουσες προσήλθαν για επανέλεγχο στους έξι μήνες, στα δύο, τέσσερα, έξι και οκτώ χρόνια από την έναρξη της μελέτης.

«Διαπιστώσαμε ότι, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους είχαν 30% καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης από εκείνες με τα χαμηλότερα» εξηγεί ο ερευνητής Λορενς Κουσι, επικεφαλής της μελέτης Pathways.

Εκτός από την καλύτερη επιβίωση, οι ειδικοί διαπίστωσαν ισχυρότερους συσχετισμούς της βιταμίνης, ειδικά στις προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν υψηλά επίπεδα D στον οργανισμό τους, με κατά 63% καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης χωρίς υποτροπή και 42% επιβίωσης χωρίς διηθητική νόσο, σε διάστημα επτά ετών.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν επίσης να συνεκτιμήσουν τον ρόλο και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό, όπως η ηλικία, η παχυσαρκία, η φυλή και η εθνικότητα, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και αρκετά χαρακτηριστικά του όγκου που επηρεάζουν το αποτέλεσμα της νόσου. Αυτό έγινε για να διασφαλιστεί ότι η παρατηρούμενη ευνοϊκή σχέση μεταξύ βιταμίνης D και καλύτερου θεραπευτικού αποτελέσματος ήταν ανεξάρτητη όλων αυτών των παραγόντων.

Οι ερευνητές αποδίδουν τη σχέση της βιταμίνης D με τον καρκίνο του μαστού στον ρόλο της να προάγει την ανάπτυξη φυσιολογικών μαστικών κυττάρων και στην αναστολή της παραγωγής των καρκινικών κυττάρων, καθώς και στην προαγωγή της απόπτωσης των τελευταίων.

Αν και η μελέτη δεν εξέτασε το είδος της βιταμίνης D, δηλαδή συμπλήρωμα έναντι τροφής, οι επιστήμονες τάσσονται υπέρ της πρόσληψης της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας (600 IU για άτομα 1 – 70 ετών και τις έγκυες και θηλάζουσες μητέρες, και 800 IU για άτομα άνω των 71 ετών) από κάθε διαθέσιμη πηγή.