Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα παράγει περισσότερη προγεστερόνη, ορμόνη η οποία χαλαρώνει τους μύες και επιτρέπει στο έμβρυο να μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει πως χαλαρώνει και η βαλβίδα στην είσοδο του στομάχου επιτρέποντας σε μια ποσότητα απ’ τα στομαχικά οξέα να επιστρέφουν προς τα πάνω. Έτσι, στην εγκυμοσύνη όλα είναι πιο χαλαρά από το συνηθισμένο και γίνεται δυσκολότερο και για την τροφή να κινηθεί μέσα στο πεπτικό σας σύστημα. Επιπλέον, όπως μεγαλώνει η μήτρα αυξάνεται η πίεση στο στομάχι γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση.Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος αλλαγών στη γυναίκα, συνήθως ευχάριστων. Μπορεί όμως να έχει και τις δυσάρεστες πλευρές της. Μια από αυτές είναι η δυσπεψία, η οποία προκαλείται από ένα συνδυασμό σωματικών και ορμονικών αλλαγών. Ένα πολύ συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο της κύησης.

 

Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές  ώστε να ανακουφιστείτε:

  • Αλλαγή σε διατροφικές συνήθειες: Δοκιμάστε να τρώτε πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποφύγετε το βαρύ φαγητό πριν πέσετε για ύπνο. Αποφύγετε τρόφιμα που μπορεί να επιδεινώσουν την καούρα, όπως τροφές με λίπος, πικάντικα φαγητά, σκόρδο κ.τ.λ.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ: Η κατανάλωση του αλκοόλ εντείνει τα συμπτώματα της δυσπεψίας. Από το γιατρό συστήνεται στην εγκυμοσύνη να αποφεύγετε το αλκοόλ. Στην περίπτωση που επιλέξετε να πιείτε, επιτρέπεται η κατανάλωση 1 ή 2 φορές την εβδομάδα σε μικρή ποσότητα.
  • Διακοπή καπνίσματος: Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όχι μόνο προκαλεί δυσπεψία αλλά επηρεάζει σοβαρά τόσο τη ζωή της εγκύου όσο και του εμβρύου.
  • Στάση του σώματος: Θα σας βοηθήσει αρκετά η αλλαγή στη στάση του σώματος ειδικά την ώρα του ύπνου. Όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι το βράδυ, δοκιμάστε να κοιμηθείτε με υπερυψωμένο το κεφάλι, τοποθετώντας μερικά μαξιλάρια.