Πιείτε άφθονο νερό συμβουλεύουν οι γιατροί τις γυναίκες που είναι επιρρεπείς στις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις και θέλουν να προστατεύσουν το ουροποιητικό τους σύστημα, όπως αποδεικνύει και μελέτη που παρουσιάστηκε στο IDWeek 2017, που διοργανώνει η Αμερικανική Εταιρεία Μολυσματικών Νόσων.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, με επικεφαλής τον Τομας Χοοτον, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ήταν επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις αλλά αύξησαν την καταναλισκόμενη ποσότητα νερού 1,5 λίτρα την ημέρα είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τελικά ουρολοίμωξη.

Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, από τους άνδρες, επειδή η ουρήθρα τους είναι κοντύτερη, άρα είναι ευκολότερο για τα βακτήρια να «ταξιδέψουν» από το ορθό και τον κόλπο μέχρι την ουροδόχο κύστη.

«Η κατανάλωση περισσότερων υγρών αυξάνει τον ρυθμό εκκαθάρισης των βακτηρίων από την ουροδόχο κύστη ενώ μειώνει επίσης την συγκέντρωση των βακτηρίων που μπαίνουν την ουροδόχο κύστη από τον κόλπο. Αυτό με τη σειρά του μειώνει την πιθανότητα τα βακτήρια να προσκολληθούν σε κύτταρα που αποικίζουν το ουροποιητικό», εξήγησε ο Δρ Χοοτον.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 140 υγιείς προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν τουλάχιστον τρεις ουρολοιμώξεις τους τελευταίους 12 μήνες και ανέφεραν χαμηλή ημερήσια κατανάλωση υγρών. Οι μισές αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου και οι άλλες έπρεπε να καταναλώνουν 1,5 λίτρα νερό την ημέρα, επιπλέον της ποσότητας που συνήθιζαν να πίνουν. Μετά από έναν χρόνο, οι γυναίκες της ομάδας ελέγχου είχαν 3,1 επεισόδια ουρολοιμώξεων, κατά μέσο όρο και η ομάδα παρέμβασης 1,6, δηλαδή μείωση της τάξης του 48%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα παρέμβασης να έχει λιγότερες συνταγές για αντιβιοτικά (1,8) από την ομάδα ελέγχου που είχε 3,5, δηλαδή μείωση 47%. Η μειωμένη χρήση των αντιβιοτικών συντέλεσε και στη μεώση του κινδύνου εκδήλωσης ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.

Σε τηλεφωνικές επαφές που είχαν οι ερευνητές με τις συμμετέχουσες κατά τη διάρκεια της μελέτης διαπίστωσαν ότι, οι γυναίκες στην ομάδα του νερού, κατά μέσο όρο, αύξησαν την ημερήσια πρόσληψη νερού κατά 1,15 λίτρα σε μια συνολική ποσότητα υγρών την ημέρα της τάξης των 2,8 λίτρων, ενώ η ομάδα ελέγχου δεν αύξησε την ποσότητα του νερού που έπινε, καταναλώνοντας συνολικά 1,2 λίτρα υγρών ημερησίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 60% των γυναικών θα εκδηλώσουν ουρολοίμωξη σε κάποια φάση της ζωής τους και μια στις τέσσερις θα έχει επαναλαμβανόμενα επεισόδια.