Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος αποτελείται από μια σειρά εξετάσεων πολύ σημαντικών για την υγεία και τη γονιμότητα της γυναίκας. Πραγματοποιείται προκειμένου να διαγνωσθούν έγκαιρα τυχόν παθολογικά προβλήματα.

Ο γυναικολόγος ανάλογα με την ηλικάι και το οικογενειακό ιστορικό της γυναίκας θα τις συστήσει τις αντίστοιχες εξετάσεις::

-Τεστ Παπανικολάου (Τεστ Παπ):

Πρόκειται για το κλασικό τεστ Παπ και τη σύγχρονη εξέταση υγρής φάσης (Thin Prep). Το τεστ Παπ αποτελεί μια μέθοδο ελέγχου, η οποία σκοπό έχει να διαγνώσει αρκετά νωρίς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο γυναικολόγος θα σας συστήσει να πραγματοποιείτε αυτή την εξέταση μια φορά το χρόνο μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Πραγματοποιείται με λήψη κυττάρων από την εξωτερική επιφάνεια αλλά και από το εσωτερικό του τραχήλου και αποτελεί το μόνο τρόπο να ελεγχθούν πρώιμες αλλοιώσεις. Η εξέταση είναι ανώδυνη και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του μήνα, εκτός από αυτές της εμμήνου ρύσεως.

-Το διακολπικό υπερηχογράφημα:

Αποτελεί την πλέον εξελιγμένη μορφή υπερηχογραφήματος. Απεικονίζει τα έσω γεννητικά όργανα της γυναίκας και παρέχει τη δυνατότητα στον γιατρό να διαγνώσει πιθανές παθολογικές καταστάσεις.

Με την εξέταση αυτή μπορούν να διαγνωστούν:

1)παθήσεις της μήτρας (ινομυώματαπολύποδες, αδενομύωση, ανατομικές ανωμαλίες)

2)Κύστεις και όγκους των ωοθηκών

3)Πιθανή Πυελική φλεγμονή (υδροσάλπιγγα, πυοσάλπιγγα, κ.α)

Επιπλέον, το διακολπικό υπερηχογράφημα δίνει τη δυνατότητα  στον γιατρό να αντλήσει πληροφορίες για το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας.

-Έλεγχος μαστών:

Κατά τον ετήσιο, γυναικολογικό έλεγχο, ο γυναικολόγος πραγματοποιεί ψηλάφηση στους μαστούς σε γυναίκες κάτω τον 35 ετών. Αν εντοπιστεί κατά την ψηλάφηση κάποιο ύποπτο εύρημα, τότε ο γιατρός μπορεί να προτείνει υπερηχογράφημα ή μαστογραφία. Το υπερηχογράφημα των μαστών είναι μια εξέταση που συμπληρώνει τη μαστογραφία.

-Συλλογή κολπικού υγρού

Είναι η διαδικασία που περιλαμβάνει λήψη υγρού από τον τράχηλο και τον κόλπο. Είναι η εξέταση που εντοπίζει τα ακριβή αίτια ενοχλήσεων στα γεννητικά όργανα για να χορηγηθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

 

Είναι σαφές πως η συστηματική επίσκεψη στο γυναικολόγο και η τακτική εξέταση αποτελούν επιτακτική ανάγκη κάθε γυναίκας. Ουσιαστικά με αυτό το τρόπο μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν παθολογικές καταστάσεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιπλοκές στην υγεία.