Τι είναι και τι περιέχει το HPV εμβόλιο στη σύνθεσή του;
Το εμβόλιο HPV είναι μη λοιμογόνο και δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό, οπότε δε μολύνει τον οργανισμό. Ουσιαστικά περιέχει μία πρωτεΐνη του ιού που παρασκευάζεται τεχνητά στο εργαστήριο και λειτουργεί με τον ακόλουθο τρόπο. Η πρωτεΐνη μπαίνει στον οργανισμό και μιμείται τη φυσική λοίμωξη, χωρίς να τον μολύνει. Με τη σειρά του ο οργανισμός παράγει αντισώματα για την αντιμετωπίσει. Στη χώρα μας υπάρχουν δύο εμβόλια για την πρόληψη από τον ιό HPV.
Πώς γίνεται η χορήγηση του HPV εμβολίου;
Τα εμβόλια HPV χορηγούνται σε τρεις δόσεις στη διάρκεια ενός έτους. Το ένα εμβόλιο χορηγείται αρχικά και μετά από δύο μήνες ακολουθεί η δεύτερη δόση και η τρίτη μετά από έξι μήνες. Το άλλο εμβόλιο χορηγείται αρχικά η δεύτερη δόση μετά από ένα μήνα και η τελευταία μετά από πέντε μήνες.
Γιατί να εμβολιασθώ με το HPV εμβόλιο;
Το εμβόλιο HPV είναι ο μοναδικός τρόπος να προληφθεί η λοίμωξη από τον ιό που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι τύποι HPV που μπορεί να εκδηλώσουν προκαρκινικές βλάβες ή καρκίνο, οι οποίοι δεν εμπεριέχονται στα εμβόλια. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τον εμβολιασμό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραληφθεί ο ετήσιος κυτταρολογικός έλεγχος με το τεστ ΠΑΠ. Φυσικά ο εμβολιασμός αποτελεί την πιο σύγχρονη πρακτική για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται το εμβόλιο;
Οι νεαρές γυναίκες από 12 έως 26 ετών μπορούν να κάνουν το εμβόλιο HPV. Ιδανικά ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να αποτελεί ρουτίνα σε κορίτσια ηλικίας από 12-15 ετών, σε αυτή τη φάση έχουν τελειώσει τα υποχρεωτικά εμβόλια. Οι νεαρές ηλικίες εμφανίζουν πολύ καλή ανοσολογική απάντηση στον εμβολιασμό. Ακόμη και οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από κάποιο τύπο του ιού HPV, είναι καλό να εμβολιαστεί γιατί θα προστατευτεί από τους υπόλοιπους. Στόχος είναι να εμβολιαστεί κάθε κοπέλα νωρίς και ανεξάρτητα από την έναρξη των σεξουαλικών της επαφών.
Σε τι βαθμό προστατεύομαι με τον εμβολιασμό;
Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι και οι δύο τύποι εμβολίων παρέχουν πρόληψη έως και 100% .
Το HPV εμβόλιο είναι ασφαλές και δοκιμασμένο;
Από τα σημαντικότερα ζητήματα που τίθενται είναι η ασφάλεια που παρέχει η χρήσης του εμβολίου. Και τα δύο εμβόλια έχουν μελετηθεί σε κλινικό πρόγραμμα που έχουν συμμετάσχει χιλιάδες γυναίκες. Το εμβόλιο HPV είναι εγκεκριμένο τόσο από τον ΕΟΦ (Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων) και από τον FDA (Αμερικάνικος Οργανισμός Υγείας). Οι μόνες παρενέργειες που μπορεί προκληθούν από τον εμβολιασμό είναι ο τοπικός ερεθισμός της περιοχής, ελαφρύς πυρετός και ίσως κάποια αδιαθεσία.
Εάν έχω ξεκινήσει τις επαφές έχω όφελος από τον εμβολιασμό;
Σύμφωνα με έρευνες περίπου το 70% των γυναικών έρχονται σε επαφή με κάποιο τύπο του ιού HPV. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών θα ιαθεί αυτόματα. Φυσικά η μόλυνση από τους τύπους που εμπεριέχονται στα εμβόλια είναι πολύ μικρότερη. Γι’ αυτό και ο εμβολιασμός των γυναικών ηλικίας έως 26 ετών είναι ουσιώδης.
Μετά τον εμβολιασμό πρέπει να συνεχίσω να ελέγχομαι με δοκιμασία κατά Παπανικολάου;
Ο εμβολιασμός προστατεύει από ορισμένους τύπους του ιού. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη κάθε γυναίκας να κάνει τακτικά τεστ ΠΑΠ ακόμη και αν έχει εμβολιαστεί.
Πόσο συχνά εμφανίζεται η λοίμωξη του HPV;
Σύμφωνα με μελέτες 8 στις 10 γυναίκες θα έρθουν σε επαφή με τον ιό κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ιός υποχωρεί χωρίς να προξενήσει βλάβες. Άλλες φορές όμως παραμένει για χρόνια και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νοσήματα. Όταν ένα άτομο προσβληθεί από τον ιό μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα και να μεταδίδει τον ιό στους συντρόφους του.
Πως μεταδίδεται ο ιός HPV;
Ο ιός μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και πιο σπάνια με την επαφή των γεννητικών περιοχών ή την επαφή των χεριών. Γι’ αυτό και η συστηματική χρήση του προφυλακτικού μειώνει τον κίνδυνο αλλά δεν προστατεύει απόλυτα.