Τι είναι η ακράτεια ούρων;
Η ακράτεια ούρων ανήκει στις διαταραχές ούρησης και είναι η ακούσια απώλεια ούρων σε βαθμό που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα υγιεινής και κοινωνικής αποδοχής. Πρόκειται για σύμπτωμα και όχι για πάθηση. Οι γυναίκες έχουν διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν ακράτεια ούρων.
Η ουρογυναικολογία χωρίζει την ακράτεια ούρων σε τρεις τύπους:
- Ακράτεια επιτακτική: Η ασθενής νιώθει ξαφνικά μια έντονη ανάγκη να ουρήσει, την οποία δεν μπορεί να εμποδίσει. Η κύστη συσπάται, η βαλβίδα ανοίγει και τα ούρα ελευθερώνονται.
- Ακράτεια από προσπάθεια: Οι μύες που περιβάλλουν τη βαλβίδα της κύστης χαλαρώνουν και δεν μπορούν να αντέξουν μεγάλες πιέσεις, έτσι όταν η κύστη πιεστεί έντονα από βήχα, γέλιο ή φτάρνισμα, οδηγείται σε απώλεια ούρων. Οι πλειονότητα των περαστικών ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και είναι το είδος ακράτειας που εμφανίζεται μετά από ένα τοκετό.
- Μικτή ακράτεια: Εδώ συγκαταλέγονται και οι δύο παραπάνω τύποι.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της ακράτειας ούρων;
Η ακράτεια ούρων παρότι συναντάται συχνότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, δεν είναι απαραίτητο ότι θα εμφανιστεί σε όποιον μεγαλώνει. Συνήθως οφείλεται σε:
- Σε χαλάρωση του πυελικού εδάφους λόγω τοκετών, γήρανσης, παχυσαρκίας κ.α.
- Σε ιδιοπαθή υπερλειτουργία της κύστης
- Σε νευρολογικές παθήσεις όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας
- Σε συγγενείς παθήσεις που προκαλούν ανατομικές ανωμαλίες
- Σε μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος
Ποια είναι τα συμπτώματα της ακράτειας ούρων;
Τα πιο κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με την ακράτεια ούρων είναι:
- Πόνος κατά τη διάρκεια της ούρησης
- Συχνοουρία χωρίς να υπάρχει μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος
- Ξαφνική και έντονη ανάγκη για ούρηση
- Απώλεια ούρων σε βαθμό που εμποδίζει το άτομο να ασχολείται με κάποιες δραστηριότητες
- Μείωση στην ένταση της ροής της ούρησης
- Συχνές μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος
Κάθε ασθενής είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και μπορεί να εμφανίζει ένα ή και περισσότερα συμπτώματα. Επειδή τα συμπτώματα αυτά σχετίζονται και με άλλες διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος εκτός από την ακράτεια ούρων πρέπει πάντα να αξιολογούνται από τον γιατρό ο οποίος θα κάνει και την τελική διάγνωση.
Υπάρχει θεραπεία για την ακράτεια των ούρων;
Το είδος της θεραπείας σχετίζεται με το ιστορικό της γυναίκας, την έκταση της νόσου, την αντοχή του οργανισμού σε φάρμακα και τη γενικότερη υγεία της κάθε ασθενούς. Ανάλογα με τον τύπο της ακράτειας μπορεί να χρειαστεί από μια φαρμακευτική αγωγή που θα λύσει το πρόβλημα, ως και χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπιστεί η ακράτεια ούρων.
Τι είναι η γυναικεία ουρολογία;
Η ουρογυναικολογία είναι ο τομέας της ιατρικής που ασχολείται με προβλήματα ακράτειας ή χαλάρωσης του κόλπου, δηλαδή με διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, τη διάγνωση και τη θεραπεία τους. Η ακράτεια ούρων, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, η πρόπτωση του πυελικού εδάφους είναι μερικές από αυτές. Για να μπορέσει να γίνει η εκτίμηση κάθε περιστατικού απαιτείται λεπτομερές ιστορικό και άρτια φυσική εξέταση.
Εν συνεχεία μπορεί να χρειαστεί απεικονιστικός έλεγχος της ουροφόρου οδού και κυστεοσκόπηση για τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.
Τι είναι διαταραχή της ούρησης;
Τα κυριότερα συμπτώματα της διαταραχής ούρησης είναι:
- Η συχνουρία
- Η καυσουρία
- Η ατελής κένωση της κύστης
Μόλις διαγνωστεί αυτή η διαταραχή συστήνεται φαρμακευτική αγωγή ή ασκήσεις του πυελικού εδάφους για να μειωθούν ή να εξαλειφθούν πλήρως τα συμπτώματα.
Τι είναι υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη;
Υποτροπιάζουσα ουρολοίμωξη είναι η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος που εμφανίζεται περισσότερες από τρεις φορές σε διάστημα 12 μηνών. Μπορεί να οφείλεται σε παλινδρόμηση ούρων, λιθίαση, ατελή κένωση της κύστης κτλ. Η ουρογυναικολογία εξετάζει όλες τις αιτίες εμφάνισης της λοίμωξης, ώστε να χορηγηθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Τι είναι το ουρηθρικό σύνδρομο;
Το σύνδρομο της ουρήθρας εκδηλώνεται με πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης ή και ανεξάρτητα αυτής και μπορεί να σχετίζεται με τη διάμεση κυστίτιδα. Μερικοί από τους τρόπους αντιμετώπισης είναι οι διαστολές της ουρήθρας, η εσωτερική ουρηθροτομή, η ουρηθροπλαστική.
Τι είναι η διάμεση κυστίτιδα;
Η διάμεση κυστίτιδα είναι μία διαταραχή του ουροποιητικού συστήματος που δημιουργεί συχνουρία, νυκτουρία, πόνο του υπογαστρίου. Συναντάται πιο συχνά σε άτομα κοντά στην ηλικία των 45 ετών. Η ουρογυναικολογία δεν έχει καταφέρει να αποσαφηνίσει τα αίτια εμφάνισης της κυστίτιδας, αλλά υπάρχουν ενδείξεις που το συνδέουν με αλλεργική/ ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού ή με διαταραχές στο βλεννογόνο της κύστης.
Η θεραπεία της διάμεσης κυστίτιδας περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του βλεννογόνου της ουροδόχου κύστης. Σε πολύ σοβαρά περιστατικά απαιτείται χειρουργική αφαίρεση της κύστης, για βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών και δημιουργία νέας κύστης από έντερο.