Ένα από τα πιο σημαντικά και ευαίσθητα ζητήματα που απασχολούν τα ζευγάρια είναι η απόκτηση ενός παιδιού. Δυστυχώς ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ζευγαριών αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας. Για να μπορέσει ο γυναικολόγος να κατευθύνει σωστά το ζευγάρι απαιτείται διεξοδικός έλεγχος και των δύο συντρόφων ώστε να βρεθεί η αιτία του προβλήματος και να οδηγηθούμε στην λύση.

Πότε όμως ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο; 

Για να κατατάξουμε ένα ζευγάρι στην κατηγορία αυτή, θα πρέπει να έχει προηγηθεί τουλάχιστον ένας χρόνος τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς προφύλαξη κατά τον οποίο δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει ένας άνδρας και ποιες μια γυναίκα;

Ο άνδρας αρχικά πρέπει να κάνει ένα σπερμοδιάγραμμα. Η εξέταση αυτή μας δίνει την δυνατότητα να ελέγξουμε τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα και την μορφολογία τους.

Η γυναίκα αρχικά κάνει μια εξέταση που λέγεται υστεροσαλπιγγογραφία, μέσω της οποίας μπορούμε να ελέγξουμε την διαβατότητα των σαλπίγγων και την ανατομία της μήτρας. Πραγματοποιείται επίσης ορμονικός έλεγχος και κολπικό υπερηχογράφημα.

Πού μπορεί να οφείλεται η υπογονιμότητα;

Στη γυναίκα η υπογονιμότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα ορμονικών διαταραχών, ενδομητρίωσης, ανατομίας της μήτρας, απόφραξης των σαλπίγγων κτλ. Στον άνδρα μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή, κιρσοκήλη ή γενετικές χρωμοσωμικές ανωμαλίες που μπορεί να αλλοιώσουν το σπέρμα.

 

Αντιμετώπιση

Ανάλογα με την αιτία της υπογονιμότητας προτείνεται και το είδος της αντιμετώπισης. Στους άνδρες αν οφείλεται σε φλεγμονή αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, αν υπάρχει πρόβλημα απόφραξης των γεννητικών οδών θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση. Αντίστοιχα και στις γυναίκες προβλήματα στις σάλπιγγες αντιμετωπίζονται μέσω λαπαροσκοπικής επέμβασης, ενώ μια φλεγμονή αντιμετωπίζεται με αντιβίωση.

 

Εξωσωματική γονιμοποίηση

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που προτείνεται σε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υπογονιμότητας τα οποία δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Στην πλειοψηφία τους τα ζευγάρια αυτά πριν προχωρήσουν σε εξωσωματική έχουν δοκιμάσει και άλλες μεθόδους αλλά δεν έχουν καταφέρει να τεκνοποιήσουν. Πολύ σημαντικός παράγοντας αποτελεί και η ηλικία της γυναίκας. Γι’ αυτό και όταν μια γυναίκα έχει περάσει τα 37 χρόνια τότε προτείνεται εξωσωματική για μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.