Το καλοκαίρι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για ταξίδια, διασκέδαση και περισσότερο χρόνο με τον σύντροφό μας. Είναι όμως και η εποχή που αυξάνονται οι σεξουαλικές επαφές χωρίς προστασία. Σύμφωνα με έρευνες περισσότεροι από τους μισούς νέους έχουν τις πρώτες σεξουαλικές επαφές τους, το καλοκαίρι και το 50% αυτών δεν χρησιμοποίησε καμία μέθοδο αντισύλληψης. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο πως οι γυναικολογικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο είναι αυξημένες.

Επείγουσα αντισύλληψη

Πολλά κορίτσια καταλήγουν σε επείγουσα αντισύλληψη στη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι επαφές χωρίς προφύλαξη, η αμέλεια λήψης του αντισυλληπτικού χαπιού, το σπάσιμο του προφυλακτικού, μπορεί να οδηγεί στη χρήση του χαπιού της επόμενης ημέρας. Επειδή πωλείται στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή αρκετά κορίτσια αποφασίζουν να το λάβουν σαν αντισυλληπτικό χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. Αυτή η πρακτική είναι λανθασμένη και δεν πρέπει να ακολουθείται. Ο γυναικολόγος μπορεί να ενημερώσει σωστά για τις μεθόδους αντισύλληψης ώστε να επιλέξουμε αυτή που μας εξυπηρετεί περισσότερο.

Συνηθέστερος λόγος αύξησης των επισκέψεων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Μια καθυστέρηση στην περίοδο προκαλεί άγχος και ανησυχία στα νεότερα κορίτσια και τις οδηγεί στον γυναικολόγο. Είναι καλό να γνωρίζουμε πως εφόσον το τεστ εγκυμοσύνης βγει αρνητικό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η αλλαγή του κλίματος, της ώρας, του προγράμματος ύπνου επηρεάζουν τον κύκλο εμμήνου ρύσεως. Στην περίπτωση όμως που το πρόβλημα δεν αποκατασταθεί μετά από ένα μήνα, τότε είναι καλό να γίνει υπέρηχος και εξετάσεις αίματος.

Λοιμώξεις γεννητικών οργάνων

Ένας ακόμη λόγος επίσκεψης στον γυναικολόγο είναι οι λοιμώξεις γεννητικών οργάνων. Οι πιο συχνές είναι από Candida και η κυστίτιδα. Η λοίμωξη από Candida θα απασχολήσει την πλειοψηφία των γυναικών τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της ζωής τους. Απαιτεί σωστή θεραπεία διότι μπορεί να υποτροπιάσει. Η κυστίτιδα οφείλεται σε μόλυνση από E. coli και χρήζει σωστής διάγνωσης και θεραπείας.

Το καλοκαίρι είναι αναμφίβολα μια όμορφη περίοδος, ιδανική για να διασκεδάσουμε και να περάσουμε καλά, αρκεί να μην ξεχνάμε να λαμβάνουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις.