Ο Σεπτέμβριος είναι ίσως ο καλύτερος μήνας για να επισκεφτεί μια γυναίκα τον γυναικολόγο της, διότι το καλοκαίρι είναι πιο ευάλωτη σε φλεγμονές του γεννητικού συστήματος.

Οι κολπίτιδες είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το βρεγμένο μαγιό, η αυξημένη εφίδρωση, το μπάνιο σε πισίνες και θάλασσες με λιγότερο καθαρά νερά, ευνοούν την εκδήλωσή τους. Παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως η Candida, το μυκόπλασμα, η τριχομονάδα, διαταράσσουν το pH και την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. Η γυναίκα μπορεί να αντιληφθεί την ύπαρξή τους λόγω της αύξησης της ποσότητας των κολπικών υγρών, του κνησμού και του ερεθισμού στην περιοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εκδηλώνονται συμπτώματα επειδή όμως μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικότερα προβλήματα, η επίσκεψη στον γυναικολόγο (ειδικά μετά τις διακοπές) είναι πολύ σημαντική.

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει μετά το καλοκαίρι είναι οι ουρολοιμώξεις. Συνήθως εκδηλώνονται με συχνουρία, καύσο και πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Η θεραπεία τίθεται με βάση το αποτέλεσμα της καλλιέργειας ούρων.

Άλλη κατηγορία αποτελούν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η αλλαγή των συνηθειών και η πιο χαλαρή διάθεση αποτελούν ίσως τις βασικότερες αιτίες. Σε περίπτωση που η γυναίκα παρατηρήσει οποιαδήποτε αλλαγή στην ευαίσθητη περιοχή είναι καλό να επισκεφτεί άμεσα τον γυναικολόγο της.