Η ακράτεια είναι ένα κοινό πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες μία στις τρεις γυναίκες αντιμετωπίζει κάποια μορφή ακράτειας. Ακόμη και σήμερα όμως η πλειοψηφία των γυναικών αποφεύγει να παραδεχτεί πως ζει με το πρόβλημα είτε λόγω αμηχανίας είτε λόγω ντροπής. Ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί πως η ακράτεια είναι φυσικό επακόλουθο της γήρανσης.

Η ακράτεια όμως δεν αφορά μόνο ηλικιωμένες γυναίκες. Σύμφωνα με έρευνες γυναίκες ηλικίας 30 έως 55 ετών έχουν εκδηλώσει κάποιο περιστατικό ακράτειας.

Που οφείλεται και πως εκδηλώνεται;
Αρχικά πρέπει να ξεκαθαριστεί πως η ακράτεια δεν είναι πάθηση αλλά σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις, οι φλεγμονές στην ουροδόχο κύστη, οι τραυματισμοί στην πύελο, οι πολύωροι τοκετοί, η ατροφία της ουρήθρας λόγω μειωμένης παραγωγής οιστρογόνων, η σκλήρυνση κατά λάκας, οι κακώσεις στην σπονδυλική στήλη, οι γενετικές ανωμαλίες, η παχυσαρκία κτλ.

Υπάρχουν 4 διαφορετικοί τύποι ακράτειας:
• Ακράτεια από προσπάθεια. Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή ακράτειας. Εκδηλώνεται με το βήχα, το γέλιο, το φτάρνισμα ή την άρση βάρους.
• Ακράτεια επιτακτικού τύπου. Εκδηλώνεται με έντονη ανάγκη για ούρηση και αίσθηση πως δεν προλαβαίνεις να φθάσεις στην τουαλέτα.
• Ακράτεια από υπερπλήρωση. Σε αυτήν την περίπτωση η κύστη δεν αδειάζει εντελώς.
• Ακράτεια μικτού τύπου. Πρόκειται για συνδυασμό των συμπτωμάτων προηγούμενων τύπων.

Τι πρέπει να γίνει;
Δυστυχώς ενώ η ακράτεια θεραπεύεται οι περισσότερες γυναίκες αντί να ζητήσουν ιατρική βοήθεια κλείνονται στον εαυτό τους και αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές. Αυτή η κοινωνική απόσυρση μαθηματικά τις οδηγεί σε καταθλιπτικές τάσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η ακράτεια δεν πρέπει να αποτελεί πια θέμα ταμπού. Μια συζήτηση με έναν γυναικολόγο εξειδικευμένο στην γυναικεία ουρολογία θα σας δώσει τη λύση καθώς σήμερα υπάρχουν πολλές θεραπευτικές μέθοδοιβ για να απαλλαγείτε οριστικά από το πρόβλημα και να μπορέσετε να συμμετέχετε ξανά ενεργά σε όλες τις κοινωνικές σας δραστηριότητες.