Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται πιο συχνά κατά την περίοδο της εφηβείας σε ένα ποσοστό έως 15% των γυναικών.

Σε τι οφείλεται;

Πολυκυστικές θεωρούνται οι ωοθήκες που περιέχουν μικρές κύστεις-ωοθυλάκια που περιέχουν ωάρια τα οποία λόγω ορμονικών διαταραχών δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως.Το σύνδρομο αυτό αποτελεί μια πολύπλοκη διαταραχή και οι αιτίες εκδήλωσης του δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Υπάρχουν ενδείξεις κληρονομικής προδιάθεσης, σχετίζεται όμως και με περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η παχυσαρκία.

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνήθως εμφανίζουν τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: αραιομηνόρροια ή αμηνόρροια, υπερτρίχωση στην περιοχή του προσώπου, του στήθους, του στομάχου, ακμή, αυξημένο σάκχαρο, υπογονιμότητα, αυξημένο σωματικό βάρος.

Διάγνωση και θεραπεία

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης. Μέσω υπερηχογραφήματος ελέγχεται το ενδομήτριο, το οποίο μπορεί να είναι πιο παχύ λόγω ασταθούς εμμηνορρυσίας. Πραγματοποιείται επίσης ορμονικός έλεγχος και μέτρηση σακχάρου.

Όταν μια γυναίκα διαγνωστεί με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, στόχος του γιατρού είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Ανάλογα συστήνεται και η αντίστοιχη αγωγή. Αν για παράδειγμα η γυναίκα δεν επιθυμεί να τεκνοποιήσει η σταθεροποίηση του κύκλου μπορεί να γίνει με λήψη αντισυλληπτικών χαπιών. Αν θέλει να κάνει παιδί τότε λαμβάνει αγωγή που συμβάλλει στην ωορρηξία. Κομβικό σημείο αποτελεί και το βάρος της γυναίκας καθώς η διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα μειώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου και έχει θετική επίδραση στην έμμηνο ρύση.