Οι επαναλαμβανόμενες αποβολές αποτελούν ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί. Εμφανίζονται σε ποσοστό 1-3% σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Παρουσιάζονται το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και η πιθανότητα αποβολής αυξάνεται αναλογικά με τον αριθμό των προηγούμενων αποβολών.

Σε τι μπορεί να οφείλονται;

Υπάρχουν αρκετές αιτίες που σχετίζονται με τις καθ’ έξιν αποβολές, μεταξύ αυτών είναι ορμονικές διαταραχές, ανατομικές ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες, ανοσολογικές αιτίες, διαταραχές του αιμοποιητικού συστήματος όπως η θρομβοφιλία κ.α.

Επίσκεψη στον γυναικολόγο

Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη πως μια γυναίκα έπρεπε να έχει χάσει τρεις διαδοχικές κυήσεις για να αναζητήσει την αιτία που τις προκαλεί. Στις μέρες όμως με την εξέλιξη της ιατρικής το ζευγάρι μπορεί να ζητήσει την βοήθεια του γυναικολόγου από την πρώτη αποβολή. Ανάλογα με την περίπτωση πραγματοποιείται:

  • Λήψη ιστορικού
  • Κλινική εξέταση
  • Υπερηχογραφικός έλεγχος
  • Υστεροσκόπηση
  • Χρωμοσωμικός έλεγχος
  • Ορμονολογική και αιματολογική εξέταση

Οι εξετάσεις αυτές στοχεύουν στη διάγνωση του προβλήματος ώστε να μπορέσει ο γιατρός να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για να αυξηθούν οι πιθανότητες μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης.

Υπάρχει τρόπος να αποτρέψει μια γυναίκα την αποβολή;

Είναι καλό να γίνει σαφές πως μια γυναίκα δεν μπορεί να ελέγξει μια πιθανή αποβολή. Γι’ αυτό και στην περίπτωση που συμβεί δεν πρέπει να κατηγορεί τον εαυτό της καθώς δεν θα μπορούσε να κάτι για να την αποτρέψει. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση και το ζευγάρι χρειάζεται αμοιβαία κατανόηση και υποστήριξη. Να τονίσουμε πως με την βοήθεια του γιατρού μπορούν να διαπιστωθούν οι πιθανοί λόγοι που οδήγησαν στην αποβολή και να βρεθούν τρόποι ώστε την επόμενη φορά να επιτευχθεί μια υγιής εγκυμοσύνη.