Η ομαλή λειτουργία του κύκλου ρυθμίζεται μέσω του ενδοκρινικού συστήματος της γυναίκας. Το ενδοκρινικό σύστημα απελευθερώνει μια σειρά ορμονών οι οποίες ανάλογα με το στάδιο του κύκλου επιτρέπουν στο ωάριο να ωριμάσει και στη συνέχεια να απελευθερωθεί. Μια γυναίκα έχει καθυστέρηση όταν η περίοδος της δεν έχει ξεκινήσει παρότι έχουν περάσει 5 μέρες από την αναμενόμενη ημερομηνία.

Αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ορμονική διαταραχή και να απορρυθμίσουν τον κύκλο. Η καθυστέρηση της περιόδου αν και αποτελεί ένα αρκετά κοινό ζήτημα, δεν πρέπει να αγνοηθεί αν επαναλαμβάνεται συχνά. Φυσικά μπορεί να οφείλεται σε μια εγκυμοσύνη. Αν αποκλειστεί όμως αυτό το ενδεχόμενο, αιτίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καθυστέρηση είναι:

  • Σημαντική απώλεια βάρους
  • Αντισύλληψη
  • Διαταραχές θυρεοειδούς
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Χρόνιες παθήσεις
  • Ενταντική άσκηση
  • Λήψη φαρμάκων

Μπορεί η καθυστέρηση  να οφείλεται στο άγχος;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι αυστηρές δίαιτες, προβλήματα στον οικογενειακό ή τον επαγγελματικό χώρο προκαλούν στρες. Το άγχος είναι επιβαρυντικός παράγοντας για τον οργανισμό και επηρεάζει την ποσότητα των ορμονών που εκκρίνονται, άρα και τον εμμηνορυσιακό κύκλο. Γι’ αυτό όταν μια γυναίκα διανύει μια περίοδο έντονου συναισθηματικού ή σωματικού άγχους είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει προβλήματα καθυστέρησης.

Τι πρέπει να κάνω αν έχω καθυστέρηση;

Όταν μια γυναίκα έχει καθυστέρηση αρχικά κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κύησης. Εφόσον το τεστ είναι αρνητικό καλό είναι να περιμένει μήπως η περίοδος έρθει έστω και καθυστερημένα. Εάν όμως δεν έρθει, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της για να προχωρήσει σε γυναικολογική εξέταση και ενδοκολπικό υπερηχογράφημα. Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί το πρόβλημα ο γυναικολόγος της θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.