Γνωρίζατε πως το 15% των γυναικών πάσχει από ενδομητρίωση και πολλές φορές δεν το γνωρίζει; Επειδή πρόκειται για μια πάθηση που συνδέεται με την υπογονιμότητα είναι πολύ σημαντικό να διαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Πώς μπορεί όμως μια γυναίκα να καταλάβει ότι πάσχει;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή η ενδομητρίωση παρουσιάζεται όταν το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας που φυσιολογικά με την έμμηνο ρύση αποκολλάται, αρχίσει να αναπτύσσεται και έξω από αυτή. Ο ιστός αυτός συνήθως προσκολλάται σε όργανα όπως οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες, στο πίσω μέρος της μήτρας κτλ. Στα σημεία που εγκλωβίζεται το ενδομήτριο δημιουργούνται κύστεις με αίμα. Οι κύστεις αυτές (έχουν μέγεθος από μερικά χιλιοστά έως κάποια εκατοστά) αιμορραγούν σε κάθε έμμηνο ρύση, αλλά δεν έχουν τρόπο να απομακρυνθούν από τον οργανισμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλούν φλεγμονή και να δημιουργούν συμφύσεις, δηλαδή ουλώδη ιστό που συνδέει τα όργανα μεταξύ τους και δεν τους επιτρέπει να κινηθούν φυσιολογικά.

Το πιο συχνό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι ο πόνος και οι κράμπες στην κοιλιά είτε πριν, είτε κατά την διάρκεια της περιόδου. Άλλα συμπτώματα που πρέπει να υποψιάσουν την γυναίκα είναι

  • πόνος χαμηλά στην κοιλιά και εκτός περιόδου
  • πόνος κατά την σεξουαλική επαφή
  • σημαντική απώλεια αίματος στη διάρκεια της περιόδου
  • γαστρεντερικά προβλήματα
  • αίσθημα κόπωσης

Να σημειώσουμε πως ο βαθμός της ενδομητρίωσης δεν σχετίζεται με την ένταση των συμπτωμάτων.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που προκαλούνται λόγω αυτής της πάθησης είναι η υπογονιμότητα. Περίπου το 40% των γυναικών με ενδομητρίωση δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί. Στις περισσότερες περιπτώσεις μετά την θεραπεία, αποκαθίσταται η γονιμότητα της γυναίκας.

Αξιόπιστες πληροφορίες για την διάγνωση της ενδομητρίωσης δίνουν το ενδοκολπικό υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία, όμως ο μοναδικός τρόπος να διαγνωστεί η πάθηση είναι μέσω λαπαροσκόπησης. Ανάλογα με τον βαθμό της ενδομητρίωσης ο γιατρός θα συστήσει και την κατάλληλη θεραπεία.

Η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων για ορισμένο διάστημα ή την λαπαροσκόπηση ώστε να απομακρυνθούν οι ορατές εστίες ενδομητρίωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει συνδυασμός των δυο θεραπειών.