Η ακράτεια ούρων είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα που αφορά κυρίως το γυναικείο φύλο.

Είναι δυνατό να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες αλλά η συνήθης ηλικία έναρξης είναι μετά τα 45 – 50 έτη. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία 10 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ και περίπου 3 εκατομμύρια στην Αγγλία υποφέρουν από ακράτεια. Όσον αφορά την Ελλάδα 200.000  γυναίκες έχουν δηλώσει πως πάσχουν από κάποια μορφή ακράτειας. Ωστόσο ο αριθμός αυτός σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεδομένου πως η ακράτεια εξακολουθεί να είναι ένα θέμα ταμπού. Οι περισσότερες γυναίκες διστάζουν να συζητήσουν το πρόβλημα με τον γυναικολόγο τους γιατί αισθάνονται φόβο ή αμηχανία ή ακόμη χειρότερα θεωρούν πως η ακράτεια είναι ένα φυσικό επακόλουθο της φθοράς του οργανισμού και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι περισσότερες γυναίκες οδηγούνται στην κοινωνική απομόνωση υπομένοντας στωικά το πρόβλημα. Αυτό βέβαια είναι ότι χειρότερο θα μπορούσαν να κάνουν. Η ακράτεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με ποικίλους τρόπους. Η θεραπεία που θα ακολουθηθεί εξαρτάται από τον τύπο της ακράτειας και από το βαθμό του προβλήματος.

Πόσοι τύποι ακράτεια υπάρχουν :

  1. Ακράτεια από προσπάθεια. Σε αυτή την περίπτωση οι πυελικοί μύες χαλαρώνουν και  όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση πχ με το βήχα, το γέλιο, το φτάρνισμα ή την άρση βάρους, η ουρήθρα δεν είναι αρκετά δυνατή για να συγκρατήσει τα ούρα.
  2. Ακράτεια επιτακτικού τύπου. Όταν η επιθυμία για ούρηση είναι τόσο ισχυρή και το άτομο έχει την αίσθηση ότι δεν “προλαβαίνει” να φτάσει στην τουαλέτα. Αφορά συνήθως γυναίκες που έχουν κάνει υστερεκτομή, είχαν πολλούς τοκετούς, έχουν ιστορικό υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων ή παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.
  3. Μικτού τύπου ακράτεια. Σε αυτή την περίπτωση  υπάρχει συνδυασμός των στοιχείων των δύο προηγούμενων τύπων.

Τι πρέπει να γίνει :

Εάν υποφέρετε από ακράτεια θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα γυναικολόγο εξειδικευμένο στα ουρολογικά προβλήματα. Εκείνος αφού καταγράψει το ιστορικό σας θα προχωρήσει σε λεπτομερή κλινική εξέταση και αρχικά θα σας συστήσει εξετάσεις ούρων για να αποκλείσει το ενδεχόμενο της λοίμωξης. Στη συνέχεια ανάλογα με το βαθμό και τη συχνότητα των συμπτωμάτων θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία που θα σας απαλλάξει από την ακράτεια και θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής σας.