Τα αντισυλληπτικά χάπια κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960 και θεωρήθηκαν ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ιατρικής όσον αφορά τον 20ο αιώνα κυρίως επειδή έδωσαν στις γυναίκες το δικαίωμα να μπορούν να αποφασίσουν πότε θα γίνουν μητέρες.

Τα αντισυλληπτικά χορηγούνται σε νέες γυναίκες έως 35 ετών κυρίως για να αποφευχθεί  το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης  αλλά και για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, η ακμή και η αμηνόροια.

Παρά τις φήμες που έχουν κυκλοφορήσει πως  ευθύνονται για εμφάνιση καρκίνου αντιθέτως τα αντισυλληπτικά έχει αποδειχθεί πως μειώνουν την πιθανότητα να εμφανιστεί καρκίνος των  ωοθηκών και του ενδομητρίου. Τα σύγχρονα αντισυλληπτικά χαρακτηρίζονται από μέγιστη ασφάλεια και μπορούν εάν η χρήση τους γίνει σωστά να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής πολλών γυναικών.

Η δράση των αντισυλληπτικών έγκειται στη μεγάλη συγκέντρωση οιστρογόνων στο αίμα, με την οποία αποφεύγεται η ωορρηξία,  παράλληλα δημιουργούν υπερσυγκέντρωση βλέννας στον τράχηλο έτσι ώστε να εμποδίζεται η ομαλή διέλευση του σπέρματος και μειώνουν την κινητικότητα των σαλπίγγων.

Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά θα πρέπει η λήψη τους να γίνεται καθημερινά για 21 ημέρες, την ίδια πάντα ώρα και συνήθως το πρωί. Μετά από 21 ημέρες διακόπτεται η χρήση τους και έρχεται η έμμηνος ρύση. Για να ξεκινήσει μια γυναίκα τα αντισυλληπτικά θα πρέπει να επισκεφθεί το γυναικολόγο και αφού κάνει μια εκτενή συζήτηση μαζί του  να προχωρήσει στις απαραίτητες εξετάσεις, οι οποίες είναι:

  • εξέταση ροής και χρόνου πήξης του αίματος
  • επίπεδα LDL χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων
  • μέτρηση των τιμών του σακχάρου
  • έλεγχο αρτηριακής πίεσης
  • τυπική καρδιολογική εξέταση

Τα αντισυλληπτικά δεν ενδείκνυνται όταν υπάρχει ιστορικό θρομβώσεων ή θρομβοφιλίας, καρδιαγγειακά προβλήματα, σακχαρώδης διαβήτης, ηπατική νόσο και υπερλιπιδαιμία. Εφόσον τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι φυσιολογικά, ο γυναικολόγος θα σας συστήσει το κατάλληλο φαρμακευτικό σκεύασμα, θα σας συμβουλέψει για την ορθή χρήση και θα λύσει όλες σας τις απορίες.