Ο καρκίνος αιδοίου αποτελεί μια από τις σπανιότερες  μορφές  καρκίνου και εμφανίζεται στην εξωτερική επιφάνεια των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και κυρίως στις ηλικίες άνω των 60 ετών, αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση προκαρκινικών αλλοιώσεων σε γυναίκες που βρίσκονται σε νεαρότερες ηλικίες (περίπου στην ηλικία των 40 ετών). Ο καρκίνος αιδοίου εμφανίζεται συχνά δευτεροπαθώς σε γυναίκες που έχουν ήδη όγκο στην περιοχή του κόλπου, στον τράχηλο της μήτρας ή και στον πρωκτό και εντοπίζεται κυρίως στα μεγάλα χείλη του αιδοίου, στα μικρά χείλη, τη κλειτορίδα και τέλος στον βαρθολίνειο αδένα.

  • Ποια αίτια προκαλούν καρκίνο του αιδοίου;

Τα ακριβή αίτια που προκαλούν καρκίνο του αιδοίου δεν μας είναι γνωστά. Γνωρίζουμε όμως  ορισμένους  παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξής του και είναι οι ακόλουθοι:

  1. i. Ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV): Όπως και στην περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, θεωρείται ως η πιθανότερη αιτία εμφάνισης της νόσου.
  2. ii. Σεξουαλική δραστηριότητα/πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι

iii. Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV)

  1. iv. Η ηλικία
  2. v. Άλλοι παράγοντες: Άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου του αιδοίου, όπως και σε κάθε μορφή καρκίνου, αποτελούν η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής και το κάπνισμα.
  • Τι συμπτώματα παρουσιάζει ο καρκίνος αιδοίου;

Ο καρκίνος αιδοίου όταν βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα, τα οποία όταν εμφανιστούν ( ένα ή περισσότερα από αυτά ), θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα το γυναικολόγο σας:

  1. Αίσθημα έντονου κνησμού και καύσου στην περιοχή
  2. Έντονος πόνος και ευαισθησία
  • Η εμφάνιση εξογκώματος, εξανθήματος ή αλλοιώσεων χρωματικού τύπου στο δέρμα της περιοχής ου αιδοίου
  1. Οι χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στο δέρμα, οι οποίες αποκτούν και ένα λευκό, γκρι, κόκκινο ή και μαύρο χρώμα και μπορούν να ψηλαφηθούν
  2. Σε νεαρές ηλικίες παρουσιάζεται αναίτια αιμορραγία μετά την ερωτική επαφή ή σε μεγαλύτερες ηλικίες μετά την εμμηνόπαυση
  • Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος αιδοίου;

Ο καρκίνος αιδοίου μπορεί να διαγνωστεί κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης από το γυναικολόγο, όπου εκεί μπορούν να παρατηρηθούν διογκώσεις στην περιοχή του αιδοίου. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται βιοψία, καθώς και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία, οι οποίες μπορούν να δείξουν την επέκταση των αλλοιώσεων με ακρίβεια.

  • Ποια είναι η θεραπεία για τον καρκίνο του αιδοίου;

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του αιδοίου οδηγεί σε καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα, γι αυτό και είναι πολύ σημαντική. Ο καρκίνος αιδοίου αντιμετωπίζεται με την αφαίρεση του όγκου και ενός μικρού μέρους του γειτονικού υγιούς ιστού και στη συνέχεια συνιστάται η ακτινοθεραπεία, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης της νόσου. Σε κάποιες περιπτώσεις η ακτινοθεραπεία συνδυάζεται και με τη χημειοθεραπεία.