Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου στις ηλικιωμένες γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.
Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι εκ των συχνότερων γυναικολογικών καρκίνων. Πάνω από το 75% των περιπτώσεων αφορά γυναίκες 55 ετών και άνω.

Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπλουμινγκτον, μελέτησε στοιχεία για περισσότερες από 35.000 Αμερικανίδες 50-79 ετών.

Κατά τη διάρκεια των 10 ετών που ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση οι συμμετέχουσες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσες ήταν άνω των 50 ετών και είχαν χάσει το 5% ή περισσότερο του σωματικού τους βάρους είχαν 29% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου ενδομητρίου, ανεξαρτήτως ηλικίας ή του πόσα κιλά είχαν χάσει.

Οι παχύσαρκες γυναίκες που είχαν χάσει 5% ή και περισσότερο του σωματικού βάρους τους είχαν 56% μείωση του κινδύνου. Οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες που είχαν πετύχει να έχουν ένα φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος, είχαν τελικά τον ίδιο κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου με τις γυναίκες που είχαν πάντα φυσιολογικό ΔΜΣ.

Τέλος, οι γυναίκες που είχαν πάρει περισσότερα από 4,5 κιλά είχαν 26% αυξημένη πιθανότητα καρκίνου του ενδομητρίου.

«Η απώλεια βάρους ακόμα και σε μεγάλη ηλικία σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου. Η μελέτη υποστηρίζει την ανάπτυξη προγραμμάτων απώλειας βάρους στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος πρόληψης του καρκίνου για υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.