Η γυμναστική μπορεί να μειώσει έως κατά 40% τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Canadian Medical Association Journal.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής την Έλεν Γουόρνερ, μελέτησαν στοιχεία από 67 ήδη δημοσιευμένες έρευνες που εξέταζαν διάφορους παράγοντες (σωματικό βάρος, γυμναστική, διατροφή κ.α.), όσον αφορά τα πιθανά οφέλη τους σε γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει επιτυχώς τον καρκίνο του μαστού.

Από όλες τις πιθανές αλλαγές στον τρόπο ζωής, η τακτική σωματική άσκηση (τουλάχιστον 150 λεπτά άθλησης μέτριας έντασης την εβδομάδα ή 75 λεπτά υψηλής έντασης) ήταν αυτή που απομάκρυνε περισσότερο τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω επανεμφάνισης του καρκίνου. Πιθανώς αυτό οφείλεται στο ότι η σωματική άσκηση καταστέλλει τη χρόνια εσωτερική φλεγμονή, που μπορεί να επιφέρει βλάβες στα κύτταρα και να ευνοήσει την καρκινογένεση.

Μετά την άθληση, η δεύτερη σημαντικότερη παρέμβαση ήταν η μείωση του σωματικού βάρους ύστερα από επιτυχημένη αντικαρκινική θεραπεία. Μία αύξηση του βάρους πάνω από 10% μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, αύξανε τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες ή παχύσαρκες κατά τη διάγνωση και στη συνέχεια εξακολουθούσαν να έχουν περιττά κιλά είχαν την χειρότερη πρόγνωση.

Η διατροφή δεν φάνηκε να επιδρά θετικά στη μείωση της πιθανότητας υποτροπής του καρκίνου. Τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορεί να βοηθάνε, ενώ η βιταμίνη D βοηθάει στην αποκατάσταση της υγείας των οστών, που έχουν εξασθενήσει μετά τη χημειοθεραπεία και την ορμονοθεραπεία.

Τέλος, από την ανασκόπηση προκύπτει ότι, παρά τις όποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, μερικοί καρκίνοι του μαστού έχουν εκ φύσεως επιθετική βιολογία και θα επανεμφανισθούν.

Οι επιστήμονες πάντως συστήνουν στις ασθενείς τη διακοπή του καπνίσματος και τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ σε ένα ποτό τη μέρα.

Να σημειωθειί ότι, περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες που έχει διαγνωσθεί με καρκίνο μαστού, τελικά θα πεθάνει από αυτόν, λόγω των μεταστάσεων του.