Η σκέψη της πρώτης επίσκεψης στον γυναικολόγο τις περισσότερες φορές προκαλεί άγχος και φόβο, είναι όμως ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία κάθε κοριτσιού. Συνήθως γίνεται σε ηλικίες μεταξύ 13 έως και 16 ετών, πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.
Τι να περιμένουμε;
Στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης γίνεται μια συζήτηση και γνωριμία με τον γυναικολόγο. Ο γιατρός θα κάνει κάποιες ερωτήσεις για την υγεία των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, την περίοδο και τις σεξουαλικές επαφές. Οι ερωτήσεις αυτές γίνονται για να μπορέσει να φροντίσει με τον καλύτερο τρόπο την υγεία της έφηβης.
Στη συνέχεια προχωρά στην κλινική εξέταση, όπου γίνεται μέτρηση βάρους, ύψους, έλεγχος τριχοφυΐας και ακμής. Πραγματοποιείται επίσης εξέταση των μαστών για να εκτιμηθεί η ανάπτυξή τους και να ψηλαφηθούν τυχόν ογκίδια. Στην περίπτωση που η κοπέλα είναι ενεργή σεξουαλικά, τότε ο γιατρός θα προχωρήσει και σε λήψη κολπικού υγρού για καλλιέργεια και δείγματος κυττάρων τραχήλου για τεστ ΠΑΠ. Η εξέταση είναι ανώδυνη και μέσα από τα αποτελέσματα θα μπορέσουμε να δούμε αν υπάρχει κάποια μόλυνση ή λοίμωξη.
Τέλος, γίνεται και ένα υπερηχογραφήμα (διακολπικό ή διακοιλιακό) ώστε ο γιατρός να μπορέσει να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των έσω γεννητικών οργάνων. Στα πλαίσια της πρώτης επίσκεψης ο γιατρός θα ενημερώσει και για το εμβόλιο HPV, και η επόμενη συνάντηση μπορεί να οριστεί στα πλαίσια της πρώτης δόσης του εμβολίου.
Η απόφαση για την πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο ειδικά στην περίπτωση που η έφηβη δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, δείχνει υπευθυνότητα εκ μέρους της και διάθεση να προφυλάξει την υγεία της.