Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και όλοι προετοιμαζόμαστε για τις διακοπές μας. Πολλές εγκυμονούσες όμως αναρωτιούνται αν συνήθειες όπως το κολύμπι ή η ηλιοθεραπεία παραμένουν ασφαλείς και αυτή την περίοδο.

Η κολύμβηση στην θάλασσα είναι μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης, ωφέλιμη τόσο για την μητέρα όσο και για το παιδί. Η επίδραση του νερού είναι θετική για τα οιδήματα, βελτιώνει την αιμάτωση της μήτρας και συμβάλλει στην νευρολογική ανάπτυξη και στον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου. Φυσικά η έντονη κολύμβηση ή το κολύμπι σε κρύο νερό είναι καλό να αποφεύγονται. Και η κολύμβηση στην πισίνα είναι ασφαλής, εφόσον η πισίνα συντηρείται τακτικά και σωστά. Πριν τη χρήση της μπορείτε να ελέγξετε τη διαύγεια του νερού και την οσμή του.

Σε ό,τι αφορά την ηλιοθεραπεία επιτρέπεται μετά το πρώτο τρίμηνο. Εφόσον γίνεται με μέτρο και φυσικά όχι κατά τις ώρες μέγιστης ακτινοβολίας, δεν ενέχει κινδύνους. Βέβαια να τονίσουμε πως το δέρμα της εγκύου είναι πιο ευαίσθητο στον ήλιο, ενώ η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες. Γι’ αυτό και η χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας και η τακτική ενυδάτωση είναι αναγκαία.

Τέλος, αν έχετε επιλέξει να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, είναι καλό να γνωρίζετε πως δεν σχετίζεται με επιπλοκές και αποτελεί μια ασφαλή επιλογή. Βέβαια είναι προτιμότερο να αποφεύγονται οι πολύωρες πτήσεις, γιατί μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στην έγκυο και αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης λόγω της πολύωρης ακινητοποίησης. Φυσικά είναι καλό να επιλέγονται προορισμοί με εύκολη πρόσβαση σε νοσοκομείο ή γιατρό, ειδικά από τον όγδοο μήνα και μετά.