Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος, με έντονη ορμονική δραστηριότητα. Οι γυναίκες βιώνουν σημαντικές αλλαγές καθώς επηρεάζονται σωματικά αλλά και ψυχολογικά.
• Η ναυτία είναι ένα απ’ τα πιο συνήθη προβλήματα που προκύπτουν στη διάρκεια της κύησης. Η λύση είναι τα μικρά, ελαφρά και τακτικά γεύματα κατά την διάρκεια της μέρας. Οι πικάντικες και λιπαρές τροφές ιδανικά θα πρέπει να αποφεύγονται και προτείνεται η άφθονη κατανάλωση υγρών μεταξύ των γευμάτων.
• Οι απότομες κινήσεις θα πρέπει να αντικατασταθούν με αργές και προτείνονται τα δροσερά και άνετα ρούχα. Θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα στηθόδεσμό κατάλληλο για εγκυμοσύνη, όπου θα συγκρατεί τους μαστούς και θα διευκολύνει τις κινήσεις σας.
• Η αύξηση των ορμονών, δύναται να επηρεάσει και την στοματική υγεία. Συχνά παρατηρείται πρήξιμο στα ούλα ή ερεθισμός. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο αλλά και το βούρτσισμα των δοντιών με μαλακή οδοντόβουρτσα και απαλές κινήσεις θα βοηθήσουν σημαντικά.
• Λόγω της αυξημένης ποσότητας των υγρών στον οργανισμό, διογκώνεται η βλεννώδης μεμβράνη της μύτης. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε ροχαλητό, δοκιμάστε να κοιμηθείτε προς το πλάι και όχι ανάσκελα.
• Υπάρχει πιθανότητα να αντιληφθείτε ενόχληση στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, κάτι που θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό. Συζητείστε με το γυναικολόγο σας αν έχετε απορίες σχετικά με αυτό.
• Σε περίπτωση κρυολογήματος ή γρίπης, να γνωρίζετε πως το μωρό δεν θα προσβληθεί καθώς ο πλακούντας δεν θα επιτρέψει στον ιό να εισέλθει στην κυκλοφορία του παιδιού. Παρόλα αυτά, αν χρειαστεί να λάβετε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας, καθώς πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.