Ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τις ασθένειες, γι΄αυτό και το πρόγραμμα εμβολίων ξεκινά από βρεφική κιόλας ηλικία. Τι ισχύει όμως με τον εμβολιασμό στη διάρκεια της κύησης και πόσο ασφαλής είναι;

Ο εμβολιασμός στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να κρύβει κινδύνους που σχετίζονται με την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Παρότι δεν έχει αποδειχτεί ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο έμβρυο, συστήνονται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στη μητέρα, όταν η νόσος μπορεί να απειλήσει τη μητέρα και το έμβρυο ή όταν το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Σε ποιο τρίμηνο γίνονται τα εμβόλια;

Ο εμβολιασμός συνήθως γίνεται το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Φυσικά, αν μια έγκυος βρίσκεται στο πρώτο τρίμηνο, σε εποχή έξαρσης της γρίπης, συστήνεται ο εμβολιασμός της διότι τα οφέλη είναι περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους.

Υπάρχουν εμβόλια που πρέπει να αποφεύγονται;

Εμβόλια όπως της ανεμοβλογιάς, της ερυθράς ή της παρωτίτιδας που παρασκευάζονται από ζωντανούς ιούς, είναι καλό να αποφεύγονται. Τα συγκεκριμένα εμβόλια μπορούν να γίνουν στη διάρκεια του θηλασμού.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να γίνονται τα εμβόλια;

Όταν μια γυναίκα μένει έγκυος το ανοσοποιητικό της σύστημα εξασθενεί, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο της μέλλουσας μητέρας να νοσήσει πιο σοβαρά όταν έρθει σε επαφή με έναν ιό ή ένα μικρόβιο.

Ποια εμβόλια μπορούν να γίνουν στις έγκυες;

Τα εμβόλια που γίνονται στη διάρκεια της κύησης είναι το αδρανοποιημένο εμβόλιο της γρίπης και τα εμβόλια διφθερίτιδας, τέτανου και κοκίτη. Υπάρχουν βέβαια και άλλα εμβόλια τα οποία μπορούν να χορηγηθούν στη διάρκεια της εγκυσμοσύνης αλλά εξατομικεύονται κατά περίπτωση. Σε αυτά ανήκουν τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και Β, για τον πνευμονιόκοκκο, για το αιμόφιλο ινφλουέντσας κ.α.

Σε κάθε περίπτωση ο γυναικολόγος σας θα σας καθοδηγήσει σωστά και θα σας συστήσει ποια εμβόλια πρέπει να κάνετε.