Οι κολπίτιδες αποτελούν ένα συχνό γυναικείο πρόβλημα. Βέβαια για να αντιληφθεί μια γυναίκα αν έχει κάποια μορφή κολπίτιδας πρέπει να γνωρίζει πρώτα πως είναι ο υγιής κόλπος.
Το pH του κόλπου φυσιολογικά είναι όξινο, παρατηρούνται λίγες εκκρίσεις με διαφανές έως άσπρο χρώμα και λεπτή έως παχύρρευστη σύσταση, ανάλογα με την ημέρα του κύκλου. Φυσιολογικά οι εκκρίσεις φέρουν μια διακριτική μυρωδιά αλλά δεν είναι δύσοσμες. Στον κόλπο υπάρχουν πολλά είδη μικροβίων και μυκήτων σε μικρές ποσότητες. Αυτό που επικρατεί είναι ο γαλακτοβάκιλλος ο οποίος σε συνεργασία με το όξινο pH αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των υπολοίπων μικροβίων και προστατεύει από την ανάπτυξη κολπίτιδων.
Αλλαγή μικροβιακής χλωρίδας κόλπου και κολπίτιδες
Παράγοντες όπως οι ορμονικές διαταραχές,η σεξουαλική επαφή, η υγρασία, το κολύμπι σε βρώμικη θάλασσα ή πισίνα, η πτώση ανοσοποιητικού μπορεί να προκαλέσουν μεταβολές στο pH του κόλπου με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης μικροβιών αρά και η εκδήλωση κολπίτιδας. Οι συνηθέστερες μορφές είναι:
- Μυκητιασική κολπίτιδα: εκδηλώνεται με κνησμό, αίσθημα καύσου στα έξω γεννητικά και τον κόλπο και λευκές παχύρευστες εκκρίσεις. Αντιμετωπίζεται με κολπικά υπόθετα, κρέμες ή αγωγή από στόματος. Πολλές φορές εκδηλώνεται μετά από λήψη αντιβίωσης
- Μη ειδική βακτηριδιακή κολπίτιδα: εμφανίζεται λόγω ανάπτυξης μικροοργανισμών που υπάρχουν φυσιολογικά στον κόλπο σε μικρότερη ποσόστητα. Εκδηλώνεται με αυξημένες δύσοσμες εκκρίσεις γκρι ή άσπρου χρώματος. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί ερυθρότητα ή ευαισθησία στην περιοχή. Αντιμετωπίζεται με λήψη αντιβιοτικών σε μορφή κολπικής κρέμας ή από το στόμα.
Πώς μπορούν να προληφθούν οι κολπίτιδες;
Είναι σημαντικό κάθε γυναίκα να προσπαθεί να διατηρήσει υγιές το κολπικό περιβάλλον. Είναι καλό να πλένεται με ουδέτερο σαπούνι που δεν επηρεάζει το κολπικό pH και να στεγνώνει με προσοχή την περιοχή.
Οι κολπικές πλύσεις πρέπει να αποφεύγονται διότι ο κόλπος έχει την ικανότητα να καθαρίζεται μόνος του. Επίσης είναι καλό να μην φορά στενά παντελόνια, να μην μένει με βρεγμένο μαγιό για πολύ και να προτιμά ανάλαφρα ρούχα και βαμβακερά εσώρουχα.
Σίγουρα ο ποιοτικός ύπνος και η ισορροπημένη διατροφή συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών αλλά και γιαουρτιού ευνοεί την ανάπτυξη καλών μικροβίων στον κόλπο.