Με το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών πολλές γυναίκες παραπονιούνται για ενοχλήσεις όπως υπερέκκριση κολπικών υγρών, δυσκολία στην ούρηση, αλλά και πόνους που πιθανόν υποδηλώνουν μολύνσεις. Έτσι η επίσκεψη στον γυναικολόγο και ο άμεσος γυναικολογικός έλεγχος κρίνεται αναγκαίος.
Το καλοκαίρι είναι μία περίοδος που λόγω της ζέστης ευνοούνται οι φλεγμονές. Συχνά η επαφή με την άμμο της παραλίας, είναι αρκετή για να μεταφερθούν μικροοργανισμοί εξωτερικά και εσωτερικά στα όργανα της γυναίκας. Επιπλέον το κολύμπι σε μολυσμένη θάλασσα, η υγρασία από το βρεγμένο μαγιό, καθώς και η μη σχολαστική καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής, μπορούν να οδηγήσουν σε μόλυνση.
Τα πιο συχνά περιστατικά γυναικολογικών μολύνσεων είναι:
-Μυκητίαση και μικροβιακές κολπίτιδες.
Το πιο διαδεδομένο πρόβλημα που παρουσιάζεται στις γυναίκες, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η κολπίτιδα, που μπορεί να είναι είτε μυκητιασικής, είτε βακτηριακής αιτιολογίας. Εκδηλώνεται με αίσθημα φαγούρας και καύσου, πόνο κατά την επαφή και την ούρηση καθώς και ερυθρότητα των έξω γεννητικών οργάνων. Συνοδεύεται από κολπικές εκκρίσεις με διαφορετικό χρώμα, υφή και οσμή από το συνηθισμένο. Ο βασικός ένοχος των κολπικών λοιμώξεων είναι ο μύκητας Candida Albicans, που αποικίζει φυσιολογικά τον κόλπο, όταν όμως διαταράσσεται η τοπική χλωρίδα, προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα. Η κολπίτιδα διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται μετά από επίσκεψη σε γυναικολόγο και έπειτα από εργαστηριακό έλεγχο.
-Λοιμώξεις του ουροποιογεννητικού συστήματος.
Συχνό πρόβλημα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί η λοίμωξη του ουροποιητικού είτε με τη μορφή κυστίτιδας, είτε ως ανιούσα ουρολοίμωξη. Η αυξημένη εφίδρωση, η αφυδάτωση, η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ αλλά και η παράληψη της ορθής προσωπικής υγιεινής, την περίοδο των διακοπών, είναι μερικοί από τους λόγους που προκαλούν κυστίτιδα.
-Διαταραχές του γυναικείου γεννητικού κύκλου.
Τα πολύωρα και μακρινά ταξίδια και η αλλαγή του περιβάλλοντος έχει παρατηρηθεί ότι επηρεάζουν και τον έμμηνο κύκλο, ο οποίος επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα όταν ο οργανισμός συνηθίσει στις νέες κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες. Επιπλέον ενδέχεται η πολύ χαμηλή θερμοκρασία του νερού να επηρεάσει την περίοδό της γυναίκας. Ένας γυναικολογικός έλεγχος θα επιβεβαιώσει αν οι διαταραχές είναι περιστασιακές η χρίζουν περεταίρω διερεύνησης.
-Ιογενείς λοιμώξεις (HPV, έρπις γεννητικών οργάνων).
Η μετάδοση σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων την καλοκαιρινή περίοδο είναι αρκετά συχνή και οφείλεται στην μη χρήση προφυλακτικού κατά την επαφή με νέο ερωτικό σύντροφο.
Τα περισσότερα προβλήματα που προκύπτουν στις διακοπές είναι αντιμετωπίσιμα, αλλά συχνά απαιτούν μια πιο σύνθετη αντιμετώπιση.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση κάθε παθολογικού ευρήματος, καθώς έτσι περιορίζεται η πιθανότητα προβλήματος στη γονιμότητά, αλλά και η διασφάλιση της υγείας και της αρμονικής σεξουαλικής ζωής.
Ο προληπτικός έλεγχος μετά τις διακοπές θα πρέπει να περιλαμβάνει γυναικολογική εξέταση, test ΠΑΠ, υπέρηχο μήτρας και ωοθηκών, καθώς και ψηλάφηση μαστών ή αν χρειάζεται μαστογραφία και υπέρηχο. Για την διάγνωση της HPV λοίμωξης απαιτείται γυναικολογική εξέταση και Τεστ Παπανικολάου. Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι ορατά με γυμνό μάτι. Η διάγνωση για έρπητα των γεννητικών οργάνων τίθεται από την κλινική εικόνα και τα συμπτώματα.
Η επίσκεψη λοιπόν στον γυναικολόγο και οι γυναικολογικές εξετάσεις μετά την επιστροφή των διακοπών είναι πολύ σημαντική απόφαση, ώστε να αντιμετωπισθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, τυχόν προέκυψε την περίοδο του καλοκαιριού, να διαγνωσθεί όσο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.