Τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες είναι οι διαταραχές περιόδου, τα ινομυώματα και οι κύστες των ωοθηκών. Αναλυτικότερα:
i. Διαταραχές περιόδου: Φυσιολογικός θεωρείται ένας κύκλος 28 ημερών (με μικρές αποκλίσεις πάνω κάτω 7 ημερών – από 21 έως 35 ημέρες), αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών είναι τόσο σταθερό. Όσον αφορά στη διάρκεια, μια φυσιολογική περίοδος συνήθως διαρκεί 3-5 ημέρες. Από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές είναι η ολιγομηνόρροια και η πολυμηνόρροια. Η ολιγομηνόρροια, όταν η απώλεια αίματος είναι ιδιαίτερα μικρή ή/ και διαρκεί λιγότερο από 2 ημέρες. Οφείλεται συνήθως σε χαμηλά επίπεδα ορμονών. Πολυμηνόρροια, όταν η συνολική διάρκεια της περιόδου μπορεί να είναι κανονική, αλλά η απώλεια αίματος ή η διάρκεια της περιόδου να είναι μεγαλύτερη από ότι θα έπρεπε. Οφείλεται σε ορμονικές ή αιματολογικές διαταραχές, σε κύστες των ωοθηκών ή πολύποδες. Οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές περιόδου είναι η εφηβεία, οι πολυκυστικές ωοθήκες, το άγχος, οι ορμονικές διαταραχές, η υπερβολική σωματική αύξηση, τα αντισυλληπτικά χάπια και η
εμμηνόπαυση.
ii. Ινομυώματα: Πρόκειται για καλοήθη ογκίδια που βρίσκονται στη μήτρα και πολύ σπάνια εξελίσσονται σε κακοήθεις όγκους. Η αντιμετώπισή τους είναι ανάλογη με τη θέση και το μέγεθος τους. Υπάρχουν ινομυώματα που βρίσκονται μέσα στο τοίχωμα της μήτρας, τα οποία έχουν συνήθως μικρό μέγεθος και δεν δημιουργούν προβλήματα. Σε περίπτωση που αυξηθούν σε μέγεθος μπορεί να υπάρχει περισσότερο αίμα κατά την περίοδο ή δυσκολίες στη σύλληψη. Επίσης, ινομυώματα που προβάλλουν στο εσωτερικό της μήτρας, τα οποία επηρεάζουν άμεσα τη μορφολογία και τη δομή της μήτρας αυξάνοντας το αίμα κατά την περίοδο ενώ μπορεί να δημιουργήσουν και
πρόβλημα υπογονιμότητας.
iii. Κύστες των ωοθηκών: Ανιχνεύονται συχνά κατά τη γυναικολογική εξέταση ρουτίνας ιδιαίτερα στην αναπαραγωγική ηλικία. Στην πλειονότητά τους είναι καλοήθεις όγκοι.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Στις πολυκυστικές ωοθήκες υπάρχουν πολλές μικρές κύστες στις ωοθήκες που οφείλονται συνήθως σε ορμονικές διαταραχές. Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο, που μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα και να ανιχνευθούν τυχαία κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο. Μπορεί όμως και να προκαλούν διαταραχές περιόδου, τριχοφυΐα, ακμή ή και προβλήματα γονιμότητας, παχυσαρκία και γενικά διαταραχές στον μεταβολισμό οπότε και μιλάμε για σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. O γιατρός ανάλογα με τα προβλήματα που προκύπτουν θα αποφασίσει αν απαιτείται συγκεκριμένη θεραπεία.