Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο των γυναικών και προσβάλλει συνήθως γυναίκες άνω των 50 ετών, οι οποίες βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να προσβάλλει και γυναίκες μικρότερης ηλικίας. Τα ακριβή αίτια του καρκίνου των ωοθηκών δεν μας είναι απολύτως γνωστά. Υπάρχουν όμως κάποιοι επιβαρυντικοί παράγοντες, οι οποίοι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Επιβαρυντικοί παράγοντες
i. Η ηλικία και η είσοδος στην εμμηνόπαυση
ii. Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών ή άλλων γυναικολογικών καρκίνων
iii. Η μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA 1 ή BRCA 2 (γονίδια καρκινικής ευπάθειας μαστού-ωοθήκης)
iv. Το ατομικό ιστορικό ενδομητρίωσης
v. Η χρήση φαρμάκων γονιμότητας
vi. Το κάπνισμα
vii. Η παχυσαρκία
viii. Η έλλειψη ισορροπημένης διατροφής και άσκησης
ix. Η ατοκία
Παρόλα αυτά σε πολλές περιπτώσεις, δεν ανευρίσκεται κανένας από τους παραπάνω παράγοντες.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών εμφανίζονται συνήθως μόνο όταν ο καρκίνος έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο και όταν εμφανίζονται είναι αμυδρά. Αναλυτικότερα, ο καρκίνος των ωοθηκών παρουσιάζει κοιλιακό πρήξιμο, πόνο, αιμορραγία εκτός περιόδου, συχνή ούρηση, ναυτία, δυσπεψία, αλλαγή συνηθειών αφόδευσης, αίσθηση κόπωσης, και τέλος αδικαιολόγητη απόκτηση ή απώλεια βάρους.

Διάγνωση
Αρχικά, η διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών μπορεί να γίνει τυχαία σε μια προγραμματισμένη γυναικολογική εξέταση. Ακολουθούν ο διακολπικός υπέρηχος, η αξονική κοιλίας, οι εξετάσεις αίματος CA 125. Πολλές φορές ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να ανευρεθεί κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης. Έπειτα, πραγματοποιείται μια απλή ιστολογική εξέταση (βιοψία) ή λαπαροσκόπηση, η οποία είναι αρκετές φορές απαραίτητη για την ανεύρεση του σταδίου στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος.

Θεραπευτικές επιλογές
Όταν ο καρκίνος των ωοθηκών βρίσκεται σε αρχικά στάδια (στάδια Ι-ΙΙ), η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η χειρουργική. Σε πιο προχωρημένα στάδια (στάδια ΙΙΙ-ΙV), η θεραπευτική αντιμετώπιση διαφοροποιείται και εξατομικεύεται αναλόγως την ασθενή. Ο συνδυασμός χειρουργείου και χημειοθεραπείας είναι μια πολύ συχνή θεραπευτική προσέγγιση, όταν η ηλικία, η γενική κατάσταση της υγείας της ασθενούς και η έκταση της νόσου, το επιτρέπει. Στόχος αυτής της θεραπείας αποτελεί η πλήρης εξαίρεση της νόσου, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χειρουργεία αφαίρεσης διαφόρων κοιλιακών οργάνων. Μετά από το χειρουργείο, ακολουθούν 6 κύκλοι επικουρικής χημειοθεραπείας. Αντιθέτως εάν η κατάσταση της ασθενούς είναι τέτοια που δεν επιτρέπει να υποβληθεί σε εκτεταμένα χειρουργεία, η ασθενής λαμβάνει αρχικά 3 κύκλους χημειοθεραπείας, ώστε να μειωθεί η έκταση της νόσου και αργότερα πραγματοποιείται χειρουργείο με σκοπό την πλήρη αφαίρεση των νεοπλασματικών εστιών. Μετά από το χειρουργείο ακολουθούν οι υπόλοιποι 3 κύκλοι χημειοθεραπείας.
Η καλύτερη βέβαια «θεραπεία» είναι η πρόληψη, καθώς ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να προληφθεί εν μέρει με τις εξής εξετάσεις: Τεστ ΠΑΠ, αξονική και μαγνητική τομογραφία με σκιαγραφικό και τρισδιάστατο υπέρηχο.