Συνήθως, ως καθυστέρηση ορίζεται η πάροδος τουλάχιστον 5 ημερών από την αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης της περιόδου. Οι διαταραχές της περιόδου ενδέχεται να έχουν διάφορες αιτίες άλλοτε «αθώες» και άλλοτε χρίζουν περεταίρω διερεύνησης.
Αναφορικά μερικοί λόγοι είναι οι παρακάτω :
-Μια περιστασιακή ταλαιπωρία του οργανισμού από μια λοίμωξη ή η ύπαρξη κάποιας άλλης ασθένειας ενδέχεται να επηρεάσουν πρόσκαιρα την έμμηνο ρύση. Δεν χρήζει ανησυχίας μιας και η περίοδος επανέρχεται.
– Στρεσογόνα γεγονότα μπορεί να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία. Αυτό συχνά μεταφράζεται σε καθυστέρηση περιόδου, ακανόνιστους κύκλους ή βαριές περιόδους. Ο κύριος λόγος είναι η παράγωγη μιας ορμόνης (GnRH) που ενεργοποιείται από το άγχος και αναστέλλει την ωορρηξία.
-Η υπερβολική άσκηση, μπορεί να προκαλέσει σωματική πίεση και εν συνεχεία ορμονική ανισορροπία και αναστάτωση του κύκλου. Επιπλέον οι απότομες μεταβολές του βάρους η παχυσαρκία ή η σημαντική απώλεια βάρους, επηρεάζουν τις ορμόνες προκαλώντας ασταθή κύκλο μέχρι και απώλειά της περιόδου.
-Τα αντισυλληπτικά χάπια αλλά και ορισμένα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν καθυστέρηση. Αν ξεκίνησες μια νέα φαρμακευτική αγωγή και παρατηρήσεις κάποια αλλαγή, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς το γυναικολόγο σου.
-Μια αιφνίδια αλλαγή στον τρόπο ζωής όπως η αλλαγή κατοικίας και χώρας που συνεπάγονται και αλλαγές κλιματικές ή στο ωράριο εργασίας και στις ώρες ύπνου συνήθως απορρυθμίζει εντελώς το βιολογικό ρολόι. Είναι σημαντικό να καθιερωθεί ένα σταθερό πρόγραμμα που θα επιτρέπει στο βιολογικό ρολόι να ξαναβρεί τους ρυθμούς του.
-Ένα πιθανό πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα μπορεί επίσης να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού και του οργανισμού γενικότερα. Εάν υπάρχει ανισορροπία των ορμονών του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός) πιθανότατα να εμφανιστούν επιπτώσεις στην περίοδο.
-Κατά τη περίοδο του θηλασμού η προλακτίνη που παράγει ο οργανισμός μιας γυναίκας μπορεί να καταστείλει την διαδικασία της ωορρηξίας και να εμποδίσει την εμφάνιση της περιόδου. Γι’ αυτό τον λόγο, κάποιες γυναίκες δεν έχουν περίοδο για αρκετούς μήνες ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
-Προ-εμμηνόπαυση και εμμηνόπαυση. Η περίοδος μετάβασης από την γόνιμη περίοδο της ζωής μιας γυναίκας στην εμμηνόπαυση παρουσιάζει ανισσοροπίες στην έμμηνο ρήση. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, η περίοδος είναι ασταθής, άλλοτε με μεγαλύτερη ροή, άλλοτε με μικρότερη. Η περίοδος σταματάει οριστικά με την έναρξη της εμμηνόπαυσης.
-Άλλες αιτίες όπως ο αρρύθμιστος διαβήτης, η ενδομητρίωση ή ο καρκίνος της μήτρας μπορεί επίσης να είναι ένας λόγος που καθυστερεί η περίοδός σου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η καθυστέρηση της περιόδου, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σύμπτωμα για κάτι πιο σοβαρό. Είναι λοιπόν σημαντική η τακτική επίσκεψη για έλεγχο στον γυναικολόγο σου προκειμένου να εντοπιστεί και αν χρειαστεί να αντιμετωπισθεί έγκαιρα η αιτία που προκάλεσε την καθυστέρηση της περιόδου σου.