Η κολποσκόπηση είναι μια μη επεμβατική εξέταση του τραχήλου της μήτρας, η οποία γίνεται στην περίπτωση που το τεστ ΠΑΠ δείξει αλλοιώσεις. Με αυτή την εξέταση ο γυναικολόγος έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει τον τράχηλο υπο μεγέθυνση με τη βοήθεια ειδικού μικροσκοπίου γνωστό ως κολποσκόπιο. Ουσιαστικά ο γιατρός αναζητά τις περιοχές που ευθύνονται για τα αλλοιωμένα κύτταρα, έχοντας ως κριτήριο την εικόνα της επιφάνειας του τραχήλου ή την διάταξη των αιμοφόρων αγγείων. Όταν εντοπίσει τέτοιες περιοχές προχωρά σε βιοψία για να διαπιστωθεί η έκταση της βλάβης.
Η κολποσκόπηση είναι επώδυνη;
Κάθε γυναίκα θα πρέπει να γνωρίζει πως η κολποσκόπηση είναι μια σχετικά ανώδυνη διαδικασία. Ορισμένες κυρίες νιώθουν ένα ελαφρύ κάψιμο στη διάρκεια εφαρμογής του οξεϊκού οξέος στον τράχηλο. Στη διάρκεια της εξέτασης ο γιατρός δεν αγγίζει την γυναίκα αλλά με την βοήθεια του κολποσκοπίου αναζητά τυχόν βλάβες. Ο χρόνος της εξέτασης δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά. Στην περίπτωση της βιοψίας οι γυναίκες νιώθουν έναν ελαφρύ πόνο αλλά για μερικά δευτερόλεπτα. Αν η γυναίκα παραμείνει χαλαρή ο πόνος ελαχιστοποιείται. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει την λήψη παυσιπόνο μια ώρα πριν την διαδικασία.
Τι είναι η ψηφιακή κολποσκόπηση;
Όταν η κολποσκόπηση γίνεται με ψηφιακό κολποσκόπιο, ονομάζεται ψηφιακή. Το συγκεκριμένο μηχάνημα έχει τη δυνατότητα να αναλύσει μέσω ψηφιακής τεχνολογίας και υπολογιστή, την εικόνα του τραχήλου της μήτρας, μετά τη χρήση ειδικού διαλύματος. Πλεονέκτημα της τεχνικής αποτελεί το γεγονός πως το ψηφιακό κολποσκόπιο ανιχνεύει με μεγάλη ακρίβεια βλάβες σε πολύ πρώιμο στάδιο. Ο συνδυασμός οπτικού και ψηφιακού κολποσκοπίου εγγυάται την ανίχνευση και της παραμικρής βλάβης.
Ποια ήμερα του κύκλου μπορεί να πραγματοποιηθεί η κολποσκόπηση;
Η κολποσκόπηση είναι μια εξέταση που μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα εκτός των ημερών της περιόδου. Καλό είναι να κλείσετε το ραντεβού σας 1-2 μέρες μετά το τέλος της περιόδου, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα ύπαρξης αίματος.
Σε ποιες περιπτώσεις μετά την κολποσκόπηση πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό;
Είναι απόλυτα φυσιολογικό στην περίπτωση της βιοψίας η γυναίκα να παρατηρήσει μικρού βαθμού αιμορραγία μετά την εξέταση. Αν έχει χρησιμοποιηθεί αιμοστατικό διάλυμα η έκκριση μπορεί να είναι χρώματος καφέ ή μαύρου.
Η γυναίκα θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια σε περιπτώσεις:
Αιμορραγίας βαριάς μορφής
Αιμορραγίας για περισσότερο από μια εβδομάδα
Δύσοσμων κολπικών εκκρίσεων
Έντονου πόνου που δεν υποχωρεί
Εκδήλωσης πυρετού (πάνω 38ºC)
Στην περίπτωση που η κολποσκόπηση φανερώσει κάποια βλάβη, τι ακολουθεί;
Πολύ συχνά δεν απαιτείται θεραπεία, αλλά συστήνεται επανέλεγχος. Εξαρτάται φυσικά από το είδος και την έκταση της βλάβης.