Το τεστ παπ αποτελεί μέθοδο ελέγχου, η οποία έχει σαν στόχο την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε πρώιμο στάδιο. Είναι καλό να πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Στη διάρκεια της εξέτασης ο γυναικολόγος λαμβάνει δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας (το τμήμα της που εκτείνεται από το άκρο της μήτρας έως τον κόλπο). Είναι μια πολύ σημαντική εξέταση η οποία λειτουργεί προληπτικά.
Η ανακάλυψη του τεστ παπ έγινε από τον Έλληνα γιατρό και βιολόγο Γεώργιο Παπανικολάου. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1923, για να ελεγθούν οι φυσιολογικές γεννητικές λειτουργίες και στη συνέχεια για να διαγνωστεί ο καρκίνος της μήτρας. Αρχικά αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από την επιστημονική και ιατρική κοινότητα, όμως σήμερα αποτελεί μια διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδο για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων γυναικών.

Γιατί να κάνεις τεστ παπ;

Με την απλή εξέταση του τεστ παπ μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα ύποπτες αλλοιώσεις των κυττάρων για νεοπλασία, οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο που προσβάλλει τις γυναίκες. Δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός και όταν εμφανιστούν συμπτώματα, η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με το τεστ Παπανικολάου ανιχνεύονται και μεταδιδόμενα νοσήματα ή λοιμώξεις, ενώ στον ενδοτράχηλο της γυναίκας εντοπίζονται τυχόν κολπίτιδες, τραχηλίτιδες ή μολύνσεις.

Αν δεις αίμα να ανησυχήσεις;

Η εμφάνιση μικρής ποσότητας αίματος μετά το τεστ παπ, δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία ανησυχίας. Είναι κάτι φυσιολογικό και θα σταματήσει μετά από μερικές ώρες.

Πότε είναι η καλύτερη ημέρα να κάνεις την εξέταση;

Το τεστ Παπανικολάου πρέπει να γίνεται όταν η γυναίκα δεν είναι αδιάθετη. Ιδανικά γίνεται 10-20 ημέρες μετά την πρώτη μέρα της εμμήνου ρύσεως. Στην περίπτωση που ο κύκλος της περιόδου είναι άστατος και συμπέσει με το ραντεβού για το τεστ Παπανικολάου, καλό θα είναι η εξέταση να αναβληθεί.
Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης, η εξέταση μπορεί να γίνει κανονικά αφού δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποια συνέπεια λόγω του τεστ παπ.