Για επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου κάνουν λόγο Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι στο πλαίσιο της έρευνάς τους, είδαν να εξαφανίζονται πλήρως τα συμπτώματα σε ασθενείς με λευχαιμία τελικού σταδίου.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε 35 ασθενείς με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και στο 90% η νόσος είναι σε πλήρη ύφεση.
Σε δύο άλλες κλινικές δοκιμές που περιελάμβαναν περίπου 40 ασθενείς με non-Hodgkin λέμφωμα ή χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, πάνω από το 80% των ασθενών ανταποκρίνονται στη θεραπεία.

Λεπτομερή ευρήματα των κλινικών δοκιμών θα δημοσιευτούν εντός του έτους αλλά τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών συζητήθηκαν σε αμερικανικό συνέδριο στην Ουάσιγκτον.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Στάνλει Ρίοντε, από το Ερευνητικό Κέντρο για το Καρκίνο στο Σιάτλ των ΗΠΑ Fred Hutschinson, ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά αν ληφθεί υπόψη πως η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε σε ασθενείς που είχαν προσδόκιμο ζωής μόνο από δύο έως πέντε μήνες. «Πρόκειται για έκπληξη. Για να είμαστε ειλικρινείς, κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο στην ιατρική, καθώς υπήρξε  ανταπόκριση στη θεραπεία ασθενών με πολύ προχωρημένο καρκίνο», τόνισε.

Η επαναστατική τεχνική η επαναστατική τεχνική  T-Cell Therapy εφαρμόζεται σε ασθενείς με λευχαιμία ή κάποιους τύπους λεμφωμάτων.

Σε αυτούς τους ασθενείς, λαμβάνεται αρχικά ποσότητα αίματος από την οποία διαχωρίζονται τα Τ-λεμφοκύτταρα. Κατόπιν, τα λεμφοκύτταρα τροποποιούνται γενετικά στο εργαστήριο έτσι ώστε να στοχοποιούν μία πρωτεΐνη που απαντάται στα καρκινικά κύτταρα και αναπαράγονται τεχνητά ώστε να διοχετευτούν πίσω στον ασθενή. Πρόκειται δηλαδή για μία συνδυασμένη τεχνική γενετικής ανοσοθεραπείας η οποία χρησιμοποιεί λεμφοκύτταρα του ίδιου του ασθενή έτσι ώστε το ανοσοποιητικό του σύστημα να στοχοποιεί και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.