Οι γυναίκες με όψιμη εμμηναρχή και επίσης όψιμη εμμηνόπαυση ενδεχομένως να είναι πιθανότερο να ζήσουν μέχρι τα 90, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Menopause.

«Οι γυναίκες που ξεκινούν να έχουν περίοδο μετά την ηλικία των 12 ετών και μπαίνουν στην εμμηνόπαυση, φυσικά ή για λόγους ιατρικούς, μετά την ηλικία των 50, δηλαδή έχουν περισσότερα από 40 χρόνια αναπαραγωγικής ζωής, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 90» εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Αλαντιν Σαντγιαμπ, του Τμήματος Οικογενειακής Επιστήμης και Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του μελέτησαν 16.000 γυναίκες που είχαν λάβει μέρος στην διαρκή μελέτη Women’s Health Initiative, με το 55% αυτών να έχουν ζήσει έως την ηλικία των 90 ετών. Να σημειωθεί ότι στο δείγμα εκπροσωπούνταν όλες οι φυλετικές και εθνοτικές ομάδες.

«Διαπιστώσαμε ότι οι γυναίκες που άρχισαν να έχουν περίοδο αργότερα στη ζωή τους ήταν λιγότερο πιθανόν να έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όπως στεφανιαία νόσο. Επίσης, όσες βίωσαν την εμμηνόπαυση σε όψιμη ηλικία ήταν πιθανότερο να έχουν εξαιρετική υγεία» λέει ο Δρ Σαντγιαμπ.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι δύο, ανθυγιεινοί παράγοντες, το κάπνισμα και ο διαβήτης, ήταν λιγότερο παρόντες στις γυναίκες με όψιμη εμμηναρχή και εμμηνόπαυση.

«Το κάπνισμα μπορεί να καταστρέψει το καρδιαγγειακό σύστημα και τις ωοθήκες, και έτσι να έχουμε πρόωρη εμμηνόπαυση. Και οι γυναίκες με μεγάλη αναπαραγωγή ζωή μπορεί να έχουν μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο» .