Οδικός Χάρτης για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα
Τον «Οδικό Χάρτη για την αντιμετώπιση του Καρκίνου του Μαστού» στην Ελλάδα παρουσίασαν σήμερα, Πέμπτη, σε ειδική εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), η Εταιρεία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV), σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ασθενών «ΑγκαλιάΖΩ«, «Άλμα Ζωής» και «Κ.Ε.Φ.Ι.», στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και πρόληψης για τους γυναικολογικούς καρκίνους.
Πρόκειται για εννέα προτάσεις πολιτικής δομημένες γύρω από τρεις άξονες, οι οποίοι καλύπτουν όλο το φάσμα της ασθένειας και τη διαχείριση της, με σκοπό τη βελτίωση του δύσκολου «ταξιδιού» των γυναικών με καρκίνο του μαστού.
Οι προτάσεις προέκυψαν από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων έρευνας, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, που εστίασε στις συνθήκες πρόσβασης των ασθενών με καρκίνο του μαστού στις υπηρεσίες υγείας.
Ακρογωνιαίος λίθος του Οδικού Χάρτη είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, δεδομένου ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η 5η αιτία θανάτου από καρκίνο στο σύνολο του πληθυσμού και η 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.
Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο μία στις οκτώ γυναίκες θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο. Στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου, 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο.
Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με σκοπό να εμφυσήσουν την έννοια και τη σημασία της πρόληψης στο γυναικείο πληθυσμό και να άρουν τα εμπόδια της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας είναι:
- η ενίσχυση του ρόλου των δομών δημόσιας υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με την πρόληψη,
- η ανάπτυξη του ρόλου του συντονιστή γιατρού, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για την καθοδήγηση και παρακολούθηση της ασθενούς στο σύστημα υγείας. Επίσης, η ανάπτυξη ειδικών κέντρων αναφοράς και διαχείρισης του γυναικολογικού καρκίνου και ολιστική και διεπιστημονική προσέγγιση της νόσου,
- η συγκρότηση μητρώων ασθενών, η μέτρηση αποτελεσμάτων με τη χρήση δεικτών και ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών, η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπευτικές παρεμβάσεις και η εξασφάλιση σταθερής χρηματοδότησης για τη διαχείριση της νόσου.