Εκτιμάται ότι το 10% έως 40% των γυναικών έχουν πρόβλημα επίτευξης οργασμού. Αλλά ποιοι παράγοντες συμβάλλουν σε αυτό το πρόβλημα; Παράγοντες όπως η διέγερση, το στρες, και ο χρόνος που χρειάζεται μία γυναίκα για να φτάσει σε οργασμό, παίζουν σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα.

Είναι γεγονός ότι τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της διαταραχής οργασμού στις γυναίκες μπορεί να είναι ασαφή. Μεταξύ των γυναικών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον οργασμό, σχεδόν οι μισές αναφέρουν ότι είχαν μέτρια έως σοβαρά προβλήματα με τη διέγερση, ενώ παραπάνω από τις μισές δηλώνουν ότι αισθάνονται αγχωμένες για την επίτευξη ή μη οργασμού κατά την διάρκεια των επαφών τους.

Ωστόσο, οι γυναίκες δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την οργασμική δυσλειτουργεία τους ώστε να δηλώσουν ικανοποημένες από την συνολική σχέση με τον σύντροφο τους, ακόμη και αν η σεξουαλική τους σχέση δεν είναι τόσο ικανοποιητική.

Η «αναντιστοιχία» μεταξύ ανδρών και γυναικών σε σχέση με τον χρόνο που χρειάζονται τα δύο φύλα για να φτάσουν στην κορύφωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οργασμική δυσλειτουργία της γυναίκας και φυσικά φορτώνει με μεγαλύτερο άγχος την ίδια την γυναίκα. Δεδομένου ότι οι άνδρες έχουν έναν μέσο χρόνο εκσπερμάτισης κατά τη συνουσία περίπου 5-7 λεπτά και οι γυναίκες με οργασμική δυσλειτουργία μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 20 λεπτά για να φτάσουν σε κορύφωση,καταλαβαίνουμε ότι η αναντιστοιχία μεταξύ των δύο φύλων κατά τη συνουσία είναι προφανής

Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 30 ετών) τείνουν να έχουν λιγότερα προβλήματα επίτευξης οργασμού από τις νεότερες. Η διαπίστωση αυτή θα μπορούσε να σχετίζεται με μεγαλύτερη σεξουαλική εμπειρία των μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών αλλά και στην παραδοχή ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες ίσως έχουν μία πιο αποδεκτή εικόνα με το σώμα τους.

Είναι γεγονός πως η εξοικείωση μιας γυναίκας με το σώμα της αλλά και η σεξουαλική της απελευθέρωση βοηθάει ώστε να απολαύσει μία γυναίκα περισσότερο το σεξ και να φτάσει στην κορύφωση που επιθυμεί. Ο αυνανισμός από την άλλη δείχνει να βοηθάει ώστε να αντιλαμβάνεται η γυναίκα τα θέλω της και να ζητάει αυτά που την ευχαριστούν ώστε να φτάσει στον οργασμο. Η κορύφωση όμως δεν θα πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός, έτσι ώστε να φορτώνει με άγχος, προτίστως την γυναίκα και φυσικά το ζευγάρι.