Η άγνοια καθυστερεί την έγκαιρη διάγνωση

Περίπου μία στις έξι γυναίκες (17%) που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού όταν πάνε στον γιατρό έχουν σύμπτωμα άλλο από έναν όζο ή όγκο, δηλαδή το συχνότερα αναφερόμενο για την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Εθνικού Αντικαρκινικού Ερευνητικού Ινστιτούτου της Μ. Βρετανίας, στο Λίβερπουλ.

Στα συμπτώματα, εκτός του όζου ή όγκου στον μαστό, περιλαμβάνονται οι ανωμαλίες στις θηλές, ο πόνος στον μαστό (μαστοδυνία), οι δερματικές ανωμαλίες, οι εξελκώσεις, οι ανωμαλίες στο σχήμα του μαστού και η μόλυνση ή φλεγμονή στον μαστό.Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου μελέτησαν στοιχεία από το Εθνικό Αρχείο Διάγνωσης Καρκίνου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, για περισσότερες από 2.300 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού στην Αγγλία την περίοδο 2009-2010. Διαπίστωσαν ότι, αν και οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο μαστού αναζήτησαν άμεσα βοήθεια, όσες είχαν συμπτώματα εκτός από τον μαστικό όζο, ήταν πιθανότερο να καθυστερήσουν να πάνε στον γιατρό.

Όσες είχαν μαστικό όζο και άλλα συμπτώματα, επίσης ήταν πιθανότερο να καθυστερήσουν να αναζητήσουν βοήθεια.

Οι γυναίκες με μαστική εξέλκωση, ανωμαλίες στις θηλές, μόλυνση ή φλεγμονή μαστού, οίδημα στον βραχίονα ή την μασχάλη και πόνο στην μασχάλη ήταν πιθανότερο να περιμένουν πάνω από τρεις μήνες μέχρι να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Σύμφωνα με  την μελέτη «περίπου μια στις έξι γυναίκες που διαγιγνώσκεται με καρκίνο μαστού έχει συμπτώματα άλλα από τον κλασσικό όζο. Οι γυναίκες αυτές είναι πιθανόν να καθυστερήσουν να αναζητήσουν βοήθεια και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί ενώ γνωρίζουν ότι ένας όζος ή όγκος είναι σοβαρό σύμπτωμα, αγνοούν τα υπόλοιπα. Και είναι καίριας σημασίας η αναζήτηση βοήθειας άμεσα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού».