Τι είναι η κυστίτιδα;

Η κυστίτιδα είναι η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης που προκαλείται, όταν βακτήρια εισέρχονται μέσω της ουρήθρας στην κύστη προκαλώντας φλεγμονή. Είναι συχνότερη στις γυναίκες, επειδή η ουρήθρα των γυναικών είναι πιο κοντά στον πρωκτό και γι’ αυτό είναι πιο ευάλωτη στην εισβολή των μικροβίων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κυστίτιδας;

Η κυστίτιδα προκαλεί αίσθημα πόνου και πίεσης χαμηλά στην κοιλιά, έντονη τάση για ούρηση που συνοδεύεται από μικρή αποβολή ούρων με πόνο, καθώς και διαταραχή στο χρώμα ή την υφή των ούρων, λόγω της παρουσίας αίματος σε αυτά. Σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύεται και από πυρετό.

Πώς μπορώ να προφυλαχτώ από την κυστίτιδα;

Η κυστίτιδα έχει την τάση, ειδικά στις γυναίκες, να υποτροπιάζει και να αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα. Πολύ σημαντική για την προστασία από τις λοιμώξεις είναι η καλή υγιεινή και η καθαριότητα της περιοχής των γεννητικών οργάνων. Η περιοχή πρέπει να πλένεται και να σκουπίζεται με φορά από εμπρός προς τα πίσω ώστε να ελαττώνεται ο κίνδυνος μεταφοράς μικροβιών από τον πρωκτό προς την ουρήθρα. Επίσης, μεγάλη βοήθεια προσφέρει η τακτική κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν έχω κυστίτιδα;

Τα συμπτώματα είναι συνήθως αρκετά για να οδηγήσουν σε διάγνωση. Ο γιατρός που καλείται να αξιολογήσει την κατάσταση θα προχωρήσει σε εξετάσεις ούρων που θα περιλαμβάνουν και καλλιέργεια, ώστε να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, αλλά και για να αναγνωρίσει ποιο μικρόβιο είναι υπεύθυνο.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κυστίτιδα;

Ήπιες περιπτώσεις κυστίτιδας μπορούν να υποχωρήσουν από μόνες τους. Λόγω της πιθανότητας η λοίμωξη να επεκταθεί και να προσβάλει τους νεφρούς, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις κυστίτιδας χορηγείται αντιβιοτική αγωγή. Τα αντιβιοτικά ίσως χρειαστεί να χορηγηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η λοίμωξη, ενώ πολλές φορές προτείνεται η χορήγηση αντιβιοτικών σε χαμηλές δόσεις ως προφυλακτική αγωγή, ειδικά σε περιπτώσεις στις οποίες η κυστίτιδα υποτροπιάζει συχνά.