Το καλοκαίρι τα κρούσματα κολπίτιδας από μύκητες αυξάνονται αρκετά. Το μπάνιο στη θάλασσα, στην πισίνα και η ηλιοθεραπεία στην άμμο θεωρούνται από τους βασικούς υπεύθυνους για την αύξηση.

Το συχνότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και είναι η συνηθέστερη αιτία που θα επισκεφτούν τον γυναικολόγο τους είναι οι κολπίτιδες. Πρόκειται για έναν πολύ ενοχλητικό επισκέπτη για τη γυναίκα, που έρχεται να της κάνει τη ζωή δύσκολη είναι μέχρι και 40% αυξημένες κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

 

Τι είναι τελικά οι κολπίτιδες;

Είναι φλεγμονή του κόλπου, που οφείλεται συνήθως σε βακτήρια και μύκητες. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι ερυθρότητα και κνησμός στην εξωτερική περιοχή των γεννητικών οργάνων, αυξημένες και παθολογικές κολπικές εκκρίσεις. Εμφανίζεται επίσης κάψιμο ή τσούξιμο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων που προκαλεί δυσκολία και ενόχληση στη σεξουαλική επαφή, πράγμα που θεωρείται μεγάλο πρόβλημα ειδικότερα το καλοκαίρι που λόγω ελάττωσης του στρες αυξάνει η σεξουαλική δραστηριότητα.

 

Ενας από τους κυριότερους λόγους που οι γυναίκες είναι τόσο ευαίσθητες στις διάφορες μολύνσεις είναι η ανατομική κατασκευή του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Η περιοχή που συμβαίνουν οι περισσότερες μολύνσεις είναι ο κόλπος, από όπου υπάρχει ο κίνδυνος να προχωρήσουν βαθύτερα προς τα υπόλοιπα γεννητικά όργανα και να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές. Τα μικρόβια, οι μύκητες και οι ιοί που προκαλούν το πρόβλημα μπορεί να βρίσκονται φυσικά μέσα στον κόλπο ή να δημιουργούνται από τις εκάστοτε συνθήκες. Για παράδειγμα, κολπίτιδα μπορεί εύκολα να πάθει μια γυναίκα όταν κολυμπά σε μια πισίνα με νερά που δεν φθοριώνονται καλά και δεν αλλάζονται συχνά. Οι επιπλοκές μπορεί να είναι ενδομητρίτιδα ή σαλπιγγίτιδα.

 

Η κολπίτιδα «χτυπά» αδιακρίτως όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας. Ευάλωτη στο μικρόβιο είναι κάθε γυναίκα που βρίσκεται στην αναπαραγωγική φάση από 18 – 45 ετών. Στην αναπαραγωγική ηλικία, ο κόλπος υφίσταται τις περισσότερες «επιθέσεις» από μικρόβια με τις σεξουαλικές επαφές, τις κυήσεις, τους τοκετούς. Αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μιας κολπικής φλεγμονής. Ησυχία όμως δεν βρίσκουν οι γυναίκες ούτε στην εμμηνόπαυση. Τότε σταματούν οι εκκρίσεις ορμονών, ο κόλπος “στεγνώνει”, ξηραίνεται και δημιουργούνται μικρές ρωγμές όπου φωλιάζουν τα μικρόβια.

 

ΣΑΜΟΛΗΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ