Οι γυναίκες με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης από τις γυναίκες με φυσιολογικό ή πλεονάζον βάρος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.
Πρόωρη θεωρείται η εμμηνόπαυση όταν εκδηλώνεται πριν την ηλικία των 45 ετών. Μία γυναίκα στις δέκα (10%) έχει πρόωρη εμμηνόπαυση, γεγονός που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς και την πιθανότητα άλλων προβλημάτων υγείας, όπως άνοιας και οστεοπόρωσης, καθώς και πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Αμχερστ, με επικεφαλής τη Δρ Κάθλιν Σέγκνταπου, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 79.000 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι οι λιποβαρείς γυναίκες (με δείκτη μάζας σώματος κάτω του 18,5) είχαν κατά μέσο όρο 30% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης, σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν ΔΜΣ 18,5 έως 22,5. Αντίθετα, οι γυναίκες με ΔΜΣ 25 έως 30 (υπέρβαρες) είχαν 21-30% μικρότερο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Επιπλέον, οι γυναίκες που σε ηλικία 18 ετών είχαν ΔΜΣ κάτω του 17,5 είχαν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης. Ενώ οι γυναίκες με ΔΜΣ κάτω του 18,5 στα 35, είχαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, 59%.

Τέλος, υπερδιπλάσια πιθανότητα για πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν και οι γυναίκες που έχασαν πάνω από δέκα κιλά τουλάχιστον τρεις φορές μεταξύ 18 και 30 ετών.