Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή κάθε γυναίκας. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τόσο την υγεία της μέλλουσας μητέρας όσο και του παιδιού είναι η διατροφή. Οι σωστές διατροφικές συνήθειες της γυναικάς μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών στη διάρκεια της κύησης και του τοκετού, αλλά και την εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών ή χρόνιων νοσημάτων στα βρέφη.

Απλές συμβουλές

  1. Οι πλειοψηφία των γυναικών παίρνουν αρκετό βάρος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν είναι πως με αυτό τον τρόπο αυξάνουν την πιθανότητα να αποκτήσουν διαβήτη κύησης, να επισπεύσουν τον τοκετό ή να γεννήσουν ένα υπέρβαρο μωρό.
  2. Τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου. Βρίσκονται σε αφθονία στα θαλασσίνα και τον λιναρόσπορο. Τα Ω3 λιπαρά ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη όραση και μνήμη, σε καλύτερες κινητικές δεξιότητες και στην κατανόηση του λόγου στην παιδική ηλικία.
  3. Στη διάρκεια της κύησης είναι καλό να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ. Μαθησιακές δυσκολίες, υπερκινητικότητα, προβλήματα συμπεριφοράς σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη.
  4. Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που αυξάνει της ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο. Ουσιαστικά η γυναίκα χρειάζεται σχεδόν διπλάσια ποσότητα σιδήρου ημερησίως. Ο συνδυασμός του σιδήρου με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφησή του.
  5. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δοθεί και σε ό,τι αφορά τα μικρόβια (π.χ. listeria, salmonella, e.coli). Είναι καλό να αποφεύγονται μαλακά τυριά που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα, κρεατικά ή θαλασσινά που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά, καθώς και φαγητά που έχουν μείνει εκτός ψυγείου για περισσότερες από δυο ώρες.
  6. Στην διάρκεια της κύησης είναι καλό να μειωθεί και η λήψη καφεϊνης, καθώς σύμφωνα με έρευνες αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.
  7. Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνεται η απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου, διότι το έμβρυο το χρειάζεται για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του. Στην περίπτωση που η μέλλουσα μητέρα δεν προσλαμβάνει αρκετή ποσότητα ασβεστίου, το έμβρυο θα το απορροφήσει από τα οστά της, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης μεταγενέστερα.
  8. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης βοηθάει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και των αιμορροϊδων. Ταυτόχρονα οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι ωφέλιμες και για το έμβρυο.