Ο οργανισμός της γυναίκας στη διάρκεια της κύησης προσπαθεί με κάθε τρόπο να προφυλάξει το μωρό που αναπτύσσεται μέσα της. Ουσιαστικά βάζει το ανοσοποιητικό της σύστημα σε καταστολή, διότι αν λειτουργούσε κανονικά, θα υπήρχε κίνδυνος να απορρίψει το έμβρυο σαν ξένο σώμα. Αυτό όμως κάνει την μέλλουσα μητέρα πιο ευάλωτη απέναντι στους ιούς που αυτή την εποχή βρίσκονται σε έξαρση.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με ειδικούς οι ιοί δεν απειλούν το μωρό. Δηλαδή, η μαμά μπορεί να έχει συνάχι, πονόλαιμο, εμετούς ή καταρροή, αλλά το έμβρυο συνεχίζει να αναπτύσσεται φυσιολογικά, προστατευμένο στη μήτρα της.

Για να προφυλαχτεί η έγκυος από τις ιώσεις δεν έχει παρά να ακολουθήσει τους βασικούς κανόνες υγιεινής δηλαδή, να πλένει τα χέρια της σε τακτά χρονικά διαστήματα, να αποφεύγει να ακουμπά την μύτη, τα μάτια και το στόμα της, να μην μένει σε κλειστούς χώρους, να μην έρχεται σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης και φυσικά να τρέφεται σωστά και να κοιμάται καλά.

Η αλήθεια είναι πως είναι πολύ δύσκολο μια γυναίκα να μην περάσει έστω ένα κρυολόγημα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού ένα μέρος της κύησης θα συμπέσει με την εποχή ιώσεων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανησυχήσει. Η ξεκούραση, η λήψη υγρών, η χρήση υγραντήρα και οι γαργάρες με αλατόνερο θα την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει το συνάχι και τον πονόλαιμο. Επίσης τα παυσίπονα (με δραστική ουσία την παρακεταμόλη) μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια.

Στην περίπτωση της γαστρεντερίτιδας λόγω των εμετών και της διάρροιας, υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η λήψη πολλών υγρών. Αν όμως το στομάχι της δεν μπορεί να τα κρατήσει θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό της, ώστε να ξεκινήσει να παίρνει κάποιο φάρμακο κατά των εμετών.

Η περίπτωση της γρίπης είναι πιο σοβαρή, διότι τα συμπτώματά της στις εγκύους είναι πιο έντονα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Ο κίνδυνος εδώ είναι να εξελιχθεί σε πνευμονία, η οποία μπορεί να απειλήσει το έμβρυο. Γι’ αυτό και οι γυναικολόγοι συστήνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Στην περίπτωση που μια έγκυος γυναίκα κολλήσει θα πρέπει να μείνει στο κρεβάτι και να καταναλώνει πολλά υγρά. Ο βήχας και ο πονόλαιμος μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις ειδικές καραμέλες, ενώ επιτρέπονται και τα απλά αντιπυρετικά. Στην περίπτωση έντονων ενοχλήσεων ή υψηλού πυρετού ο γιατρός πρέπει να ενημερωθεί άμεσα