Η διατροφή της γυναίκας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που να περιέχει επαρκή πρόληψη θερμίδων αλλά και θρεπτικών συστατικών. Στην περίοδο της κύησης αυξάνονται οι θερμιδικές ανάγκες της μέλλουσας μητέρας μιάς και όλα τα συστατικά που λαμβάνονται μέσω της διατροφής χρησιμοποιούνται από το σώμα για την ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και την δημιουργία του πλακούντα, της
ανάπτυξης των μαστών κτλ.
Θα πρέπει επιπλέον η σωστή διατροφή να συνδυαστεί και με άλλες συνήθειες ώστε να διασφαλιστεί η υγιής ανάπτυξης του εμβρύου. Η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να ελέγχει με μεγάλη προσοχή την υπερβολική αύξηση ή μείωση του βάρους της, να αποφεύγει το κάπνισμα και το αλκοόλ και να λάβει έγκαιρα τις απαραίτητες βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής που θα της συστήσει ο γυναικολόγος.
Τα κύρια συστατικά που πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
είναι:
-Πρωτεΐνες: Μία γυναίκα που δεν είναι έγκυος για την καθημερινή κάλυψη των απαιτήσεων του σώματος της χρειάζεται 45-50 gr σε καθημερινή βάση. Κατα την εγκυμοσύνη προστίθενται 30gr παραπάνω σε πρόληψη πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες λαμβάνονται από ζωικά τρόφιμα, όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αβγά, τυρί, γάλα και γιαούρτι. Τα τρόφιμα αυτά προσφέρουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο στο σώμα. Οι υπόλοιπες πρωτεΐνες προέρχονται συνήθως από φυτικά τρόφιμα, όσπρια, δημητριακά, ρύζι κ.ά.
-Ασβέστιο: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το έμβρυο έχει ανάγκη από ασβέστιο για να δημιουργηθούν δυνατά οστά και δόντια. Επιπλέον το ασβέστιο βοηθά στην καρδιά, τα νεύρα, τους μυς, ενώ βοηθά και τη μέλλουσα μητέρα, μειώνοντας την
υπέρταση και την προεκλαμψία. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες ιδανικά πρέπει να λαμβάνουν 1200mg ασβέστιο την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 4 ποτήρια γάλα την ημέρα. Άλλες πηγές λήψης ασβεστίου αποτελούν το ψάρι σε κονσέρβα, οι σαρδέλες, τα αμύγδαλα, το εμφιαλωμένο νερό
κ.α
-Φώσφορος και μαγνήσιο: Οι ανάγκες της εγκύου σε φώσφορο καλύπτονται από τροφές όπως το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, το κρέας τα ψάρια τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Επιπλέον μαγνήσιο λαμβάνεται επίσης από τα όσπρια, τα φυλλώδη λαχανικά , τους ξηρούς καρπούς, τη σοκολάτα, τα ψάρια και το κρέας.
-Σίδηρος: Η αναιμία συνηθίζεται κατά την εγκυμοσύνη. Η γυναίκα πρέπει να εξασφαλίζει επαρκή κατανάλωση και απορρόφηση σιδήρου από τα τρόφιμα. Καλές πηγές σιδήρου που με ασφάλεια μπορούν να καταναλωθούν στην εγκυμοσύνη είναι το μοσχαρίσιο κρέας, το κοτόπουλο, το χταπόδι, ο τόνος και ο σολομός, τα αυγά, οι φακές, τα ρεβίθια, οι πιπεριές, το σουσάμι, το σπανάκι, η βρώμη, τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί κ.α. Συνήθως οι διπλάσιες σε σίδηρο απαιτήσεις της εγκύου καλύπτονται και με επιπρόσθετη χορήγηση σιδήρου μέσω σκευασμάτων.
-Φυλλικό οξύ: Πηγές φυλλικού οξέως είναι τα φυλλώδη σκουρόχρωμα λαχανικά, τα όσπρια, το συκώτι και τα ολικής άλεσης δημητριακά.