Κύστεις Μαστού
Οι κύστεις μαστού εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας από 30-40 ετών. Αιτίες εμφάνισής τους είναι οι ορμόνες, το κάπνισμα, η έκθεση σε ακτινοβολία, οι τραυματισμοί κτλ. Κύστεις εμφανίζονται συχνά και στους δύο μαστούς σε οποιοδήποτε σημείο. Η κύστη μαστού είναι ουσιαστικά η τοπική συλλογή υγρού, έχει ομαλή υφή και μετακινείται εύκολα, ορισμένες φορές γίνεται επώδυνη. Συχνά επικοινωνούν με τους γαλακτοφόρους πόρους, γεγονός που δημιουργεί έκκριση υγρού από τη θηλή (χρώματος καφέ).
Η αντιμετώπιση των κύστεων εξαρτάται από το μέγεθος και το περιεχόμενό τους. Όταν το υπερηχογράφημα δείξει ότι οι κύστεις δεν είναι μεγαλύτερες από 1,5 εκατοστό και το περιεχόμενό τους είναι απλό υγρό χωρίς συμπαγές στοιχείο συστήνεται απλή παρακολούθηση. Όταν οι διαστάσεις αυξάνουν σημαντικά ο γιατρός προχωρά σε παρακέντηση και κυτταρολογική διερεύνηση του δείγματος. Χειρουργική εκτομή απαιτείται αν και εφόσον οι κύστεις υποτροπιάσουν ή αν οι εξετάσεις γεννούν υποψίες για το περιεχόμενό τους.
Σε ένα ποσοστό περίπου 10 % οι κύστεις αποτελούν μία από τις παθήσεις μαστού που επανεμφανίζεται. Σε αυτή την περίπτωση τότε υπάρχει το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης για να αφαιρεθούν.
Ινοαδένωμα Μαστού
Το ινοαδένωμα μαστού είναι ένας πολύ συχνός καλοήθης όγκος που εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μικρής ηλικίας. Πρόκειται για ένα σκληρό ογκίδιο, ανώδυνο στις περισσότερες περιπτώσεις. Το μέγεθος του μπορεί να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή με τη λήψη οιστρογόνων. Πολλές φορές τα ινοαδενώματα παρουσιάζουν αυξομειώσεις ανάλογα με τις φάσεις του κύκλου γι΄ αυτό και η εμφάνισής τους σχετίζεται με ορμονικούς παράγοντες.
Όταν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για ινοαδένωμα, η θεραπεία του εξαρτάται από το μέγεθος, τα συμπτώματα και τα χαρακτηριστικά του. Στην περίπτωση που δεν είναι μεγαλύτερο από 2 εκατοστά, συστήνεται τακτική παρακολούθηση. Τα ινοαδενώματα που δεν μεταβάλλονται σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης τους δεν αφαιρούνται χειρουργικά. Μεγάλα ινοαδενώματα που πονάνε και αυξάνονται σε μέγεθος ή δίνουν ανησυχητικά σημάδια στις εξετάσεις αφαιρούνται χειρουργικά.
ΣΑΜΟΛΗΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ