Η λαπαροσκόπηση στις μέρες μας βοηθά ουσιαστικά τόσο στη διάγνωση, όσο και στη θεραπεία γυναικολογικών παθήσεων όπως η υπογονιμότητα, η ενδομητρίωση, οι συμφύσεις, τα ινομυώματα κλπ.
Πρόκειται για μία εξέταση των οργάνων στο εσωτερικό της κοιλιάς. Η διαδικασία γίνεται μέσω μιας τομής 1 εκατοστού, μέσα από την οποία περνά μία μικροσκοπική κάμερα. Η λαπαροσκόπηση γίνεται με γενική αναισθησία, ενώ ο αριθμός των τομών εξαρτάται από το αν είναι διαγνωστική ή επεμβατική. Ακόμη τα σημάδια από τις τομές εξαφανίζονται σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Η λαπαροσκόπηση γίνεται πάντα από έμπειρη χειρουργική ομάδα με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό.
Πλεονεκτήματα λαπαροσκόπησης
- Τομές μερικών εκατοστών με πολύ καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
- Μικρός χρόνος νοσηλείας
- Περιορισμός μετεγχειρητικού πόνου
- Γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
- Μικρότερη απώλεια αίματος
Μειονεκτήματα λαπαροσκόπησης
- Περιορισμός κινήσεων χειρουργού
- Πιθανότητα κήλης στο σημείο εισόδου
- Τραυματισμός μεγάλων αγγείων
- Επιπλοκές αναισθησίας
- Αδυναμία ψηλάφησης των ιστών
Η διαγνωστική λαπαροσκόπηση μπορεί να χρησιμεύσει σε:
- Εξωμήτριο κύηση
- Πολυκυστικές ωοθήκες
- Ανεξήγητη υπογονιμότητα
- Ενδομητρίωση
- Ανατομικές ανωμαλίες μήτρας
- Λήψη βιοψίας
- Διαβατότητα σαλπίγγων
Η επεμβατική λαπαροσκόπηση μπορεί να χρησιμεύσει σε:
- Λύση των συμφύσεων
- Αφαίρεση ινομυωμάτων
- Αφαίρεση κυστών στις ωοθήκες
- Απομάκρυνση εξωμήτριας κύησης
- Σαλπιγγοεκτομή
- Αφαίρεση εστιών ενδομητρίωσης
Λαπαροσκόπηση και Υπογονιμότητα
Η λαπαροσκόπηση είναι μία εξαιρετική μέθοδος διάγνωσης της υπογονιμότητας. Μέσω αυτής μπορούμε να δούμε λεπτομερώς τις σάλπιγγες, τη σχέση τους με τις ωοθήκες και να ελέγξουμε την πιθανότητα συμφύσεων. Επειδή μας δίνει πλήρη ορατότητα των έσω γεννητικών οργάνων, πλεονεκτεί σε σύγκριση με το διακολπικό υπερηχογράφημα ή την υστεροσαλπιγγογραφία.
Μέσω της λαπαροσκόπησης, εκτός από τη διάγνωση μπορούμε να προχωρήσουμε και στη χειρουργική αποκατάσταση προβλημάτων υπογονιμότητας. Η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων οδηγεί σε εγκυμοσύνη χωρίς να χρειαστεί κάποια μέθοδος υποβοηθούμενης χειρουργικής.
Λαπαροσκόπηση και Κύστεις ωοθηκών
Οι κύστεις στις ωοθήκες είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Μπορεί να είναι κύστεις ενδομητρίωσης, δερμοειδείς, λειροτυργικές κύστεις κ.α. Κακοήθεις κύστεις εμφανίζονται συνήθως σε γυναίκες μεγαλύτερες των 40 ετών. Στην πλειονότητά τους οι κύστεις αντιμετωπίζονται με λαπαροσκόπηση.
Λαπαροσκόπηση και Εξωμήτριος κύηση
Και στην περίπτωση της εξωμήτριου κύησης η λαπαροσκόπηση βοηθά στη διάγνωση και θεραπεία. Τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά εξωμήτριου κύησης έχουν αυξηθεί. Με τη λαπαροσκόπηση μπορούμε να προχωρήσουμε τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία της.
Λαπαροσκόπηση και Ενδομητρίωση
Η ενδομητρίωση είναι μία πολύ συχνή αιτία υπογονιμότητας. Ουσιαστικά επηρεάζει την ικανότητα των σαλπίγγων και την ομαλή λειτουργία των ωοθηκών, ενώ επιβραδύνει την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Η διάγνωση της ενδομητρίωσης μπορεί να γίνει με τη λαπαροσκόπηση, ενώ ταυτόχρονα μπορούμε να προχωρήσουμε και στη θεραπεία, εφόσον βρίσκεται στα πρώτα στάδια και η εξάπλωση των εστιών είναι μικρή.
Λαπαροσκόπηση και Ινομυώματα
Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι στη μήτρα που μπορεί να βρεθούν τυχαία σε γυναικολογική εξέταση όταν δεν δημιουργούν συμπτώματα. Σε περίπτωση που απαιτείται αφαίρεση τους μέσω της λαπαροσκόπησης μπορούν να αφαιρεθούν ινομυώματα διαμέτρου 4-7 εκατοστών που βρίσκονται σε επιφανειακή θέση.
Λαπαροσκόπηση και Υστερεκτομή
Σε περιστατικά που απαιτείται υστερεκτομή, η διαδικασία της λαπαροσκόπησης μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά για να διευκολύνει την επέμβαση. Για παράδειγμα σε περιπτώσεις που απαιτείται αφαίρεση των ωοθηκών, σε περιστατικά διογκωμένης μήτρας κτλ.
ΓΕΝΙΚΑ
Η λαπαροσκόπηση διευκολύνει πολύ τη διάγνωση και θεραπεία γυναικολογικών παθήσεων. Όπως όλες οι τεχνικές έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά έχει και αντενδείξεις. Σε περιπτώσεις κακοηθειών είναι προτιμότερη η λαπαροτομία, δηλαδή το ανοιχτό χειρουργείο. Πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της λαπαροσκόπησης είναι η εκπαίδευση και επιδεξιότητα που καλείται να έχει ο χειρουργός.