Οι γυναίκες και οι άνδρες που κάνουν τακτικά αποτρίχωση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων τους είναι πιθανότερο να προσβληθούν από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό έντυπο .
Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας, υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που έχουν τη συνήθεια της αποτρίχωσης του εφηβαίου, έχουν κατά μέσο όρο 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν από ΣΜΝ.
Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για περίπου 7.600 άτομα, 18-65 ετών, που κλήθηκαν να απαντήσουν, πόσο συχνά και με ποιο τρόπο αφαιρούσαν την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα από τα γεννητικά τους όργανα. Επίσης, ερωτήθηκαν πόσους σεξουαλικούς συντρόφους είχαν στη ζωή τους και αν είχαν ποτέ προσβληθεί από κάποιο αφροδίσιο νόσημα.
Από τους συμμετέχοντες, το 13% είχαν τουλάχιστον ένα τέτοιο νόσημα, όπως έρπη, σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια, κονδυλώματα, ιό ΗΙV κ.α. Το 84% των γυναικών και το 66% των ανδρών δήλωσαν ότι είχαν αφαιρέσει ανεπιθύμητη τριχοφυΐα από το εφηβαίο έστω μια φορά στο παρελθόν. To 17% αφαιρούσαν όλες τις τρίχες τους τουλάχιστον μια φορά το μήνα και το 22% καθημερινά ή ανά εβδομάδα. Γενικά, όσοι αφαιρούσαν τις τρίχες του εφηβαίου συχνά, ήταν νεότερης ηλικίας και πιο δραστήριοι σεξουαλικά, με περισσότερους συντρόφους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμα ότι, όσο συχνότερα κανείς έκανε αποτρίχωση στα γεννητικά όργανα, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος ΣΜΝ. Η σχέση ανάμεσα στην αφαίρεση των τριχών και στα αφροδίσια νοσήματα αυτά ήταν συχνότερη σε όσους αφαιρούσαν όλες τις τρίχες τουλάχιστον μια φορά το μήνα και σε όσους τις ξύριζαν κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα. Γι’ αυτούς ο κίνδυνος να προσβληθούν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ήταν τριπλάσιος έως τετραπλάσιος.
Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι όταν αφαιρούνται ή κόβονται οι τρίχες, προκαλούνται συχνότερα μικροεκδορές στο δέρμα και έτσι γίνεται πιο εύκολο στους παθογόνους μικροοργανισμούς να διεισδύσουν. Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι απλώς οι άνθρωποι που είναι πιο σεξουαλικά δραστήριοι είναι συχνότερα εκτεθειμένοι σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις.