Καλύτερη καρδιακή λειτουργία παρουσιάζουν στην ενήλικη ζωή τους άτομα που έχουν γεννήθηκαν πρόωρα και θήλασαν κατά την βρεφική ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Λίζον και τον Δρ Ανταμ Λεβαντόφσκι, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 1.100 άτομα, γεννημένα πρόωρα ή κανονικά για να διαπιστώσουν πως η προωρότητα επηρεάζει την ανάπτυξη της καρδιάς.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα πρόωρα νεογνά παρουσιάζουν αφύσικη καρδιακή ανάπτυξη και λειτουργικές ανεπάρκειες. Οι μεταβολές αυτές πιστεύεται ότι εμφανίζονται τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό.

Η βρετανική μελέτη δείχνει ότι ο θηλασμός λειτουργεί προστατευτικά. Ιδίως όσα πρόωρα νεογνά είχαν τραφεί αποκλειστικά με θηλασμό, εμφάνιζαν πολύ υγιέστερη καρδιά σε σχέση με όσα έχουν τραφεί μόνο με βρεφικό γάλα.

Αλλά και στα παιδιά που μεγάλωσαν με ένα συνδυασμό θηλασμού και βρεφικού γάλακτος, όσο περισσότερος ήταν ο θηλασμός στο μίγμα, σε τόσο πιο ομαλή κατάσταση ήταν η καρδιά τους, όταν είχαν ενηλικιωθεί.

«Ακόμη και το καλύτερο βρεφικό γάλα δεν περιέχει ορισμένους παράγοντες ανάπτυξης, ένζυμα και αντισώματα, που υπάρχουν στο μητρικό γάλα».