Η ερωτική επιθυμία της εγκύου έχει διακυμάνσεις.
Αν η εγκυμοσύνη μιας γυναίκας εξελίσσεται φυσιολογικά, δεν υπάρχει λόγος να μην απολαμβάνει με το σύντροφό της τη χαρά του σεξ μέχρι τον τοκετό. Η ερωτική επιθυμία της εγκύου έχει διακυμάνσεις, αλλά οι περισσότερες γυναίκες υποστηρίζουν ότι το σεξ κατά την εγκυμοσύνη είναι πιο απολαυστικό από ποτέ. Ορισμένες γυναίκες, το πρώτο και ίσως το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης παίρνουν… διαζύγιο από τη λίμπιντό τους, πιθανότατα γιατί στην αρχή υποφέρουν από ναυτία και προς το τέλος από ένα αίσθημα κόπωσης. Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αισθάνονται άβολα με τις αλλαγές στο σώμα τους και διστάζουν να κάνουν έρωτα. Τα στήθη της εγκύου διογκώνονται και γίνονται πολύ ευαίσθητα και ο σύντροφός της πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και αβρός όταν τα χαϊδεύει. Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει και καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στην κοιλιά, τα ζευγάρια πρέπει να αλλάζουν τις ερωτικές στάσεις και τις τεχνικές τους. Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι η συνουσία κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει μόλυνση και να επηρεάσει το έμβρυο. Πάντως, η μήτρα είναι καλά προστατευμένη από ένα βλεννώδες βύσμα και έτσι η σεξουαλική πράξη δεν οδηγεί σε ανιούσα μόλυνση, αρκεί και οι δύο παρτενέρ να τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής. Ωστόσο, όταν η ερωτική δραστηριότητα είναι πολύ έντονη, ενδέχεται να προκαλέσει αμυχές και τραυματισμό. Αν μάλιστα δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, η μόλυνση είναι μια σοβαρή πιθανότητα. Δεν χρειάζεται να αναστείλετε τις ερωτικές σας δραστηριότητες, αρκεί να μην περιλαμβάνουν ακροβασίες και ο γιατρός σας να μην έχει άλλη γνώμη. Πολλές γυναίκες φοβούνται ότι με τη σεξουαλική πράξη θα “λιώσουν” το μωρό. Αυτό αποκλείεται, γιατί το έμβρυο φιλοξενείται στον αμνιακό σάκο και κολυμπά στο αμνιακό υγρό, που το προστατεύει από χτυπήματα και μωλωπισμούς.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕΞ:

-Αν έχετε αιμορραγία, συμβουλευθείτε αμέσως το γιατρό σας. Μπορεί να μην είναι σοβαρό, αλλά ο γυναικολόγος είναι ο αρμόδιος για να αποκλείσει την πιθανότητα ρήξης του πλακούντα ή αποβολής.
-Αν σας παρουσιαστεί αίμα, μπορεί να είναι προμήνυμα τοκετού, σημάδι ότι έχουν σπάσει τα νερά.
-Αν είχατε αποβάλει σε προηγουμένη εγκυμοσύνη, ζητήστε τη γνώμη του γυναικολόγου σας. Θα σας συμβουλεύσει, ίσως, να απέχετε από το σεξ μόνο τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.